Denis Vičič

 |  Politika

Bo Janša sploh poslanec?

© Borut Krajnc

Ne glede na to, da je Janez Janša v volilni enoti Ljubljana Bežigrad dobil največ glasov, je zaradi njegovega statusa zapornika vprašanje, ali bo tudi poslanec. Več>>

Janša je v volilnem okraju Grosuplje, kjer je kandidiral, dobil 6031 glasov, kar je okrog 35 odstotkov podpore vseh, ki so glasovali in več, kot jih je dobil kandidat SMC Janez Lesjak.

A Janša je vendarle v zaporu. Obsojen je bil na dve leti zaporne kazni, kar je pomembno zaradi zakona o poslancih, ki pravi, da poslancu mandat preneha, če je bil obsojen na šest mesecev nepogojne kazni.

Kljub temu pravilu bi Janša morda vseeno lahko sedel v poslanske klopi, menijo nekateri pravniki: volivci so namreč vedeli, da glasujejo za obsojenca; mandat so mu podelili in njihovo voljo bi morali upoštevati; zakon bi veljal, če bi Janša že bil poslanec in bi šele v času mandata bil obsojen na več kot pol leta nepogojne kazni.

Državni zbor bo mandate potrjeval na ustanovni seji, ki bo predvidoma 1. avgusta. O spornih mandatih, kot je Janšev, bo kvorum odločal posebej, so za Sta pojasnili iz Državnega zbora. Možno je tudi, da mandata ne potrdi.

Pravnik Rajko Pirnat je za STA dejal, da je »zadrega pravnikov v primeru Janše velika«.

Pravnik Janez Pogorelec pa meni, da Janša kljub vsemu mandata ne bo dobil. Če bi ga, bi »prišlo do neenakosti pred zakonom med nekom, ki je obsojen na šestmesečno kazen zapora, pa bi mu mandat prenehal, in drugim, ki mu kljub obsodbi ne bi. Seveda bodo nekateri rekli, da so volivci v tem primeru vedeli, da je Janša obsojen na zaporno kazen, pa so ga kljub temu izvolili in da je to demokracija. Ta argumentacija bi lahko držala, a menim, da so volivci tudi vedeli, da tega mandata ne bo mogel v tem primeru nastopiti«, je Pogorelec povedal za Radio Slovenija.

Če zakona o poslancih ne bi razlagali strogo po črki zakona, ampak v njem iskali namen zakonodajalca, (laično rečeno) ne bi smelo biti dvoma o tem, da bo Janša poslanski mandat moral prepustiti drugemu. In če se bo to zgodilo, mu bo posredno vendarle uspelo zagotoviti službo Božu Predaliču, generalnemu sekretarju njegove vlade, ki ga je ob izteku mandata predlagal za načelnika Upravne enote Grosuplje. Predalič je namreč v volilni enoti Ljubljana Bežigrad, kjer je SDS dobila dve poslanski mesti (Janša in Tanko), med kandidati SDS dosegel tretje mesto in je torej naslednji na vrsti za mandat.

V poslanski skupini SDS ne bo tudi nekaterih najvidnejših članov stranke. Pred televizijskimi kamerami najbolj razočaran je bil Zvone Černač. Ne samo, da je njegov vzornik v zaporu, a še vedno vodi stranko, sam pa je njen podpredsednik, Postojnčan je izgubil tudi mandat poslanca.

Poslanske klopi zapušča tudi študentka na Fakulteti za organizacijske vede v Kranju Alenka Jeraj, ki je bila poslanka od leta 2004.

Do sprememb, kdo bo vse bo oziroma koga prihodnja štiri leta ne bo med poslanci, bo sicer skoraj zagotovo prišlo tudi zaradi prevzemanja vodilnih političnih funkcij v strankah, ki bodo tvorile koalicijo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.