Denis Vičič

 |  Družba

Hrvati nas prehitevajo »po levi«

Hrvaški levi koaliciji pod vodstvom socialnih demokratov je navkljub ustavnemu določilu, da je zakonska zveza lahko le zveza moškega in ženske, uspelo doseči, kar naši »levi« vladi ni. Hrvaški sabor je včeraj sprejel zakon, ki istospolnim parom zagotavlja enake pravice kot heteroseksualnim. Izključene so le posvojitve in biomedicinska oploditev. Primer kaže, kako je, »če levica ve, kaj so to človekove pravice in se je sposobna za njih tudi zavzeti,« pravi aktivist Miha Lobnik. Več>>

Hrvati so decembra 2013 na referendumu odločili, da je zakonska zveza (brak) le zveza moškega in ženske. Če bi to bilo sprejeto pri nas, bi verjetno istospolni pari nikdar ne dobili pravic, ki pripadajo poročenim heteroseksualnim parom. Že referendum o družinskem zakoniku, ki je preprečil sprejemanje zakonodaje na tem področju zgolj za eno leto, je dejansko ustavil sprejemanje do LGBT prijazne zakonodaje. Ministrstvo za delo je prioritetno »reševalo krizo«, še preden bi lahko sprejelo poseben zakon ali posodobljen družinski zakonik, pa je vlada padla.

Hrvaški parlament je včeraj podprl zakon, ki razen pravice posvojiti otroke istospolnim partnerskim skupnostim (zajednica) daje enake pravice kot jih imajo heteroseksualni pari.

Med drugim lahko po novem partner prejema pokojnino po umrlem partnerju, se po njem zavaruje, je v razmerjih s tretjimi osebami obravnavan enako kot pripadniki zakonske zveze, zakon ureja tudi skrb za otroke partnerja iz prejšnjih skupnosti.

Pri nas, denimo, zavarovanje po partnerju ni možno.

»Hrvaška nas je absolutno prehitela. To kaže, kako hiter je lahko tempo sprememb, če levica ve, kaj so to človekove pravice in se je sposobna zanje tudi zavzeti,« pravi aktivist za človekove pravice LGBT Miha Lobnik. »V Sloveniji resno zaostajamo, kar je pokazala tudi raziskava evropske veje Mednarodnega združenja lezbijk in gejev ILGA Europe. Lukšičeva SD, ki je imela resor do sedaj, ni prinesla nobenih rezultatov. Prvo leto po referendumu je bil moratorij, potem je bila prioriteta kriza, potem je padla vlada. SMC se je pred volitvami dvoumno izražala o teh temah, kar me skrbi.«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.