Denis Vičič

 |  Svet

»Kar se dogaja v Gazi, je klanje, svet pa zgolj opazuje.«

Število ubitih v Gazi se je povišalo na več kot osemsto. Ranjenih naj bi bilo več kot pet tisoč, bolnišnice v Gazi so prepolne. Ker naj bi Hamas tudi v šolah skladiščil bombe, je (domnevno) Izrael bombardiral tudi te. Že štirikrat so bila tarča napadov celo območja, ki so pod upravljanjem Združenih narodov in kamor so se prebivalci Gaze zatekli na varno. Več>>

Izraelska vlada je za BBC zanikala, da bi bil resnično njihov izstrelek tisti, ki je včeraj priletel v šolsko poslopje misije Združenih narodov in ubil 15 ljudi. »Res smo pred tem opozorili, da bomo ta cilj napadli, a do zdaj še ni jasno, ali je bil nato dejansko res tarča naših bomb,« je v intervjuju dejal predstavnik vlade Mark Regev>>.

Krivdo za civilne žrtve je v skladu s stališčem premierja Netanjahuja prevalil na Hamas, ki ne preneha z obstreljevanjem Izraela in ki municijo hrani v civilnih objektih. Izrael pa se ima pravico braniti, je vnaprej – če bi se izkazalo, da je bil izstrelek vendarle izraelski – opravičeval zadnje bombardiranje, ki je število smrtnih žrtev potisnilo čez 800.

Kot je namignila voditeljica oddaje na BBC, v kateri je Regev nastopil, bi Izrael lahko proti Gazi nastopil manj agresivno, saj izstrelki Hamasa zaradi izjemno učinkovitega izraelskega protiraketnega ščita dejansko ne ogrožajo nikogar.

Čeprav so tudi na izraelski strani žrtve, naj bi umrli zgolj trije civilisti (neki pastir in dva radovedneža, ki ju je zanimalo, ki sta opazovala, kako deluje protiraketni ščit), 30 vojakov pa je padlo ob vdoru na območje Gaze, ko so iskali podzemne rove, ki bi jih Hamas lahko izkoristil za teroristične napade na izraelskem ozemlju>>.

Vodja Hamasa Kaled Mešal je medtem prav tako za BBC dejal>>, da bi se morali spopadi takoj končati. Bi pa Hamas na premirje pristal le, če bi Izrael »dvignil« blokado Gaze, po mnenju Palestincev »največjega zapora na Svetu«.

Mešal je obsodil mednarodno skupnost, ki si prek Združenih narodov in ameriškega zunanjega ministra Johna Kerryja sicer prizadeva umiriti spor, a ne preveč odločno: »To je klanje, kar se dogaja v Gazi, svet pa zgolj opazuje.«

Protesti proti izraelskemu posredovanju v Gazi so medtem vzplamteli v palestinskem Zahodnem bregu. Od Ramale do Vzhodnega Jeruzalema (približno 10 kilometrov) je proti vojni skandiralo okrog deset tisoč Palestincev. Ob prihodu na mejo z Izraelom so metali kamenje in z zažigom pnevmatik zaprli cesto, zato jih je izraelska vojska razgnala. Pri tem sta umrla dva protestnika, še dvesto je bilo ranjenih, poroča BBC.

Pred približno enim tednom je razmere v bolnišnici Šifa v Gazi opisal norveški kirurg>>, ki tam v presledkih volontira že 17 let.  Nobelovega nagrajenca za mir in predsednika ZDA Baracka Obamo je pozval, naj le eno noč preživi v bolnišnici, morda kot čistilec. »Prepričan sem, da nihče s srcem in močjo ne bi nikdar mogel zapustiti Šife, ne da bi bil odločen končati klanje Palestincev.«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.