O socialni, pardon, bogataški kapici

© Tomaž Lavrič

Osnutek koalicijskega sporazuma nove vlade vključuje tudi besedno zvezo »socialna kapica«. Čeprav se zaradi pomanjševalnice »kapica« in zaradi pridevnika »socialna« skovanka sliši kot nedolžen, blagodejen ukrep, je daleč od tega. Več>>

Stranka Mira Cerarja izraza ne uporablja prva. Socialno kapico je hotela uvesti že vlada Boruta Pahorja. Inštitut za makroekonomske analize je leta 2011 ocenil, da bi to povečalo potrošnjo, proizvodnjo, BDP in zaposlenost, saj bi se zmanjšali stroški dela.

Kaj predvideva ta »čudežni« ukrep?

»Kapica« pomeni zgornjo mejo, omejitev. »Socialna« pa se nanaša na socialne prispevke, ki jih zaposleni in delodajalci od plač nakazujejo za prispevke za pokojninsko in zdravstveno zavarovanje, zaposlovanje in starševsko varstvo.

Sprejetje ukrepa bi torej pomenilo omejitev višine socialnih prispevkov, ki bi jih za socialno varnost posamezniki morali nameniti od svojih prihodkov

Pahorjeva vlada je hotela socialno kapico uvesti od plače 3400 evrov bruto na mesec navzgor. Posameznikom s plačo, na primer, 5000 evrov na mesec, bi torej ostalo 1600 evrov bruto več razpoložljivega dohodka. Socialne prispevke bi plačali le od 3400 evrov prihodka. Prav tako nekdo s 130 tisoč evri plače.

To torej ni ukrep, namenjen tistim z najnižjimi dohodki: »Pri socialni kapici gre za temeljno pravičnost. Če so najvišje pokojnine omejene s štirikratnikom minimalne plače, je treba omejiti tudi vplačila,« je za Dnevnik dejal ekonomist Igor Masten. Socialna kapica je ukrep, solidaren s tistimi z najvišjimi plačami. V Piratski stranki Slovenije so jo preimenovali v »bogataško kapico«. 

Čeprav bi morda socialna kapica spodbudila potrošnjo, bi zagotovo v pokojninski in zdravstveni blagajni naredila luknjo, ki bi jo bilo treba nato polniti iz drugih virov: vlada Boruta Pahorja je namreč izračunala, da bi bilo v socialnih blagajnah kar 235 milijonov evrov manj sredstev. Več bi bilo sicer pobrane dohodnine in davkov, a zagotovo ne toliko, kolikor bi bilo izpada. Pahorjevi so predvideli, da bi od dohodnin proračun dobil le 40 milijonov evrov.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.