|  Politika

Drugo odprto pismo Mateju Toninu: zakaj se ne borite za revne?

Goran Lukič iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije nadaljuje polemiko z vodjo poslanske skupine Nsi Matejem Toninom o programu Nove Slovenije>>

Drugo odprto pismo Mateju Toninu: zakaj se ne borite za revne?

Zastava ubogih je krščanstvo. Revščina je v središču evangelija. To so nedavne besede papeža Frančiška, ki jih je povedal v intervjuju za italijanski časopis Il Messaggero. Medtem pa vi še vedno agresivno promovirate tako imenovano socialno kapico, to je davčni odpustek višjemu sloju. Ko poslušamo in beremo vaše izjave in izjave vašega novega poslanca Jerneja Vrtovca, ki je v nedavnem intervjuju za časopis Delo povedal, da se bo v svojem mandatu posvetil »delu za dobro podjetij, obrtnikov in gospodarstva«, si pač ne moremo kaj, da ne bi prišli do naslednjega zaključka: vaša politična stranka, tj. Nova Slovenija – krščanski demokrati, je zavestno zamenjala krščansko vero v zmanjševanje revščine z gospodarskim trickle down fanatizmom, ki oznanja naslednjo lažno vero: »Če bomo pomagali razbremeniti ubogi kapital, ki se duši pod težo obveznosti, bomo pomagali socialni državi.«

Zato vas sprašujem – zakaj ste se oddaljili od krščanskega boja za revne? Zakaj namesto boja za ubogi kapital ne problematizirate besed v osnutku koalicijske pogodbe, ki pravijo, da »socialni transferi ostanejo na enaki ravni, kot so sedaj, vse dokler ne bo dosežena 2,5% gospodarska rast« / »v primeru več kot 2-3 % gospodarske rasti se bodo pokojnine ponovno usklajevale v skladu z javnofinančnimi zmožnostmi države«? Zakaj ste se postavili na stran nekaj tisoč oseb z najvišjim dohodkom in popolnoma zanemarili boj za boljšo prihodnost za 392.000 oseb v Sloveniji, ki so po zadnjih podatkih iz leta 2012 ogroženi z revščino in socialno izključenostjo? Zakaj se niste postavili na stran 171.042 prejemnikov mesečne starostne pokojnine v znesku pod 600 evrov, torej pod pragom revščine? Zakaj v vašem programu niti enkrat ni zapisana beseda »revščina«, medtem ko bralec besedo »konkurenčnost« najde na 23-ih mestih?

Ali pač mislite, da bo uvedba socialne kapice, odpuščanje brez razloga in brez odpovednega razloga, torej brez sodnega varstva v primeru nezakonite odpovedi zaposlitve ter podaljševanje delovne dobe, ki jih oglašujete, pripomogli k zmanjševanju revščine? Če resnično verjamete v socialno čudodelnost takšnih ukrepov, potem se navsezadnje ne smemo čuditi, zakaj ste tako nekritično sprejeli »trickle down« ekonomsko vero. Ker v obeh primerih gre za dve strani istega kovanca, ki se mu pravi slepa ideologija. Ta pravi: »Pomagaj bogatemu, da bo postal še bolj bogat, in pomagal boš revnemu.« Ampak - ali si volivci v Sloveniji res ne zaslužijo več kot to, da se nad njimi v imenu takšnih in drugačnih alkimističnih ekonomskih ideologij želi izvajati takšen in drugačen alkimističen ekonomski inženiring?

P.S. resnično upam, da v odgovor ne bom dobil defenzivnega rafala, češ da smo za zgornje in spodnje podatke tako in tako krivi sindikati.

S spoštovanjem,
Goran Lukič
Zveza svobodnih sindikatov Slovenije

Podatki:
V ZDA, državi »trickle down« ekonomije, je okoli 46,5 milijonov prebivalcev, ki živijo na oziroma pod stopnjo revščine. Stopnja neenakosti, merjeno po Ginijevem koeficientu uvršča ZDA v družbo Kazahstana in afriškega kontinenta. Po zadnjih podatkih Zavoda RS za zaposlovanje se je število registrirano brezposelnih med januarjem in julijem 2014 znižal iz 129.843 na 116.199. Delež starejših od 50 med registrirano brezposelnimi se v istem času ni znižal, ravno obratno, za malenkost se je celo zvišal (iz 30,1 na 31.7 odstotka). Zgolj 19.4 odstotka oseb, starih pod 30 let, je pozitivno odgovorilo na vprašanje »ali mislite, da boste lahko opravljali trenutno delo, ko boste stari 60 let?«. Povprečje pozitivnih odgovorov v EU27 je bilo 48 odstotkov (peta mednarodna raziskava o delovnih pogojih fundacije Eurofound) Kar se tiče tako imenovanih pozitivnih učinkov (vedno nove) fleksibilizacije trga dela, vas vabimo, da si preberete prispevek »Fleksploatacija: primer španske reforme trga dela iz 2012« (Janssen, 30. 4. 2014).

Viri:

America’s Shameful Poverty Stats
In Today’s America, A Rising Tide Lifts All Yachts
Registrirana brezposelnost
Do you think you will be able to do your current job when you are 60 years old?
Flexploitation: The Case Of The 2012 Spanish Labour Market Reform

Prvo pismo Gorana Lukiča "Nehajte se sprenevedati!">>
Toninov odgovor na Lukičevo pismo>>

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.