STA, MM

 |  Družba

Cameronu slabo ob misli, da bi zaporniki smeli voliti

Strasbourg: Popolna prepoved zapornikom, da volijo, nezakonita

Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu je danes Veliki Britaniji znova očitalo kršitev človekovih pravic, ker vsem zapornikom prepoveduje sodelovanje na volitvah. Obenem je sicer sodišče odločilo, da zaporniki, ki so se zaradi te prepovedi obrnili na Strasbourg, niso upravičeni do odškodnine. Kot ugotavljajo evropski sodniki, na Otoku potekajo prizadevanja za določene spremembe obstoječe zakonodaje, vendar pa krovna prepoved ostaja v veljavi in kot taka še naprej predstavlja kršitev aktivne volilne pravice, ki je zapisana v evropski konvenciji o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin. VEČ>>

Velika Britanija tako krši tretji člen protokola h konvenciji, ki govori o pravici do svobodnih volitev in države obvezuje, da morajo "v razumnih časovnih presledkih izvesti svobodne in tajne volitve, ki bodo zagotovile svobodno izražanje mnenja ljudstva pri izbiri zakonodajnih teles". Pritožbo je vložila skupina desetih zapornikov, ki so jim avtomatično - zgolj zato, ker so bili v zaporu - prepovedali pravico, da oddajo svoj glas na volitvah Evropskega parlamenta leta 2009.

Evropsko sodišče je zaradi te prakse sicer Veliko Britanijo od leta 2005 že večkrat okaralo. Sodišče vztraja pri stališču, da ima vsaka posamezna država resda pravico sama odločati, katerim zapornikom bo prepovedala sodelovanje na volitvah, vendar pa je popolna prepoved nezakonita. A v Londonu na to ne pristajajo. Celo sam britanski premier David Cameron je izjavil, da mu je ob ideji, da bi zaporniki smeli voliti, "fizično slabo". Vendarle je vlada pripravila določene spremembe zakonodaje, ki bi dale pravico voliti tistim, ki so obsojeni na manj kot leto dni zapora, kakšnih večjih novosti pa ne načrtuje.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.