STA, MM

 |  Politika

Večer prodan brez razvojne vizije

AVK s soglasjem za nakup Večera

Novinarji Večera nad najverjetnejšim novim lastnikom niso pokazali navdušenja, saj da je proces prodaje tudi tokrat tekel netransparentno in neodgovorno.

Novinarji Večera nad najverjetnejšim novim lastnikom niso pokazali navdušenja, saj da je proces prodaje tudi tokrat tekel netransparentno in neodgovorno.
© Arhiv Mladine

Javna agencija RS za varstvo konkurence (AVK) je v ponedeljek družbama Delo in Dober Večer dala soglasje za prodajo oz. nakup večinskega deleža mariborskega časopisnega podjetja Večer. S tem je padla ena zadnjih ovir, da bi Dober Večer, ki sta ga ustanovila Uroš Hakl in Sašo Todorović, postal lastnik Večera. Iz Pivovarne Laško, lastnice Dela, so prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočili, da je AVK Delu izdal soglasje za prodajo 191.943 delnic oziroma 75-odstotnega deleža Večera družbi Dober Večer. VEČ>>

S soglasjem AVK je izpolnjen pogoj soglasja glede konkurence za prodajalca. To je eden od odložnih pogojev, na katere je vezana veljavnost kupoprodajne pogodbe, ki sta jo 10. julija sklenila družbi Delo in Dober Večer, skupaj pa se nanaša na 202.788 delnic oziroma 79,24-odstotni delež Večera. Za veljavnost kupoprodajne pogodbe je bilo treba izpolniti še en odložni pogoj, in sicer pogoj soglasja glede konkurence za kupca. Kot je včeraj poročal časnik Večer, je tudi Dober Večer to soglasje dobil v ponedeljek.

Ministrstvo za kulturo je soglasje za nakup dalo še pred zaključkom prodaje. Po neuradnih informacijah časnika Večer začne zdaj teči rok, v katerem mora Delo, lastnik Večera, nakazati kupnino. Po informacijah časnika je ta rok 15 dni. Hakl je takšno odločitev agencije pozdravil, še poroča Večer. Delo je imelo 79,24-odstotni delež Večera v lasti od novembra 2008, varuh konkurence pa mu je že septembra 2009 naložil, da mora zaradi presežne koncentracije na področju časopisnega in oglasnega trga v letu dni odprodati vsaj 75-odstotni delež v Večeru. AVK se je v svoji presoji zato opredelil do 75-odstotnega deleža. Ostali manjšinski lastniki Večera so še Slovenski državni holding (10 odstotkov), Delo Prodaja (6,9) in mali delničarji.

V družbah Delo in Dober Večer vrednosti posla julija niso izdali, po pisanju medijev pa gre za dober milijon evrov. Na mizi so imeli sicer štiri ponudbe. Todorović je takrat dejal, da dokončen prevzem in s tem prihod v mariborsko časopisno hišo pričakuje v nekaj tednih, potem ko se bo o poslu izjasnil varuh konkurence, saj soglasje ministrstva za kulturo že imajo. Na slednjem so ob sklenitvi posla izrazili pričakovanje, da se novi lastnik Večera dobro zaveda svoje velike odgovornosti za prihodnost časnika, ki ima v slovenskem medijskem prostoru dolgo tradicijo in zelo velik pomen pri zagotavljanju pluralnega in raznolikega medijskega prostora.

Novinarji Večera nad najverjetnejšim novim lastnikom niso pokazali navdušenja, saj da je proces prodaje tudi tokrat tekel netransparentno in neodgovorno. Ob tem so opozorili, da Večer kot eden pomembnih medijev v Sloveniji dobiva lastnike, ki javno niso razkrili virov financiranja in niso dali nobenih formalnih zavez, da bodo medij ohranili. Obstajajo zgolj ustna zagotovila o ohranitvi trenutne dejavnosti, Hakl in Todorović pa jim nista predstavila razvojne vizije medija.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.