sta, dv

 |  Politika

Šrot in Bavčar prejela sodbo v zadevi Istrabenz

© Borut Krajnc

Potem ko je višje sodišče julija potrdilo prvostopenjsko obsodbo Igorja Bavčarja in Boška Šrota na večletne zaporne kazni zaradi zlorabe položaja oziroma pranja denarja, sta prek vročevalca zdaj sodbo tudi dobila. Sodišče ju bo lahko pozvalo na prestajanje kazni. Več>>

Nekdanja predsednika uprav Istrabenza in Pivovarne Laško sta že julija, ob razglasitvi sodbe višjega sodišča napovedala, da bosta vložila zahtevo za varstvo zakonitosti. Šrot je za STA zdaj dejal še, da bo sodišče pozval, naj izvršitev kazni zadrži. Zaradi zlorabe položaja je bil obsojen na pet let in deset mesecev zapora.

»Zakaj se je sodišče odločilo za vročitev po vročevalcu, ne vem, saj pošto redno dvigujem in sodišče glede tega nikoli ni imelo nobenih težav,« je Šrot dejal za STA. Sodbe mu sodišče 10. julija ni moglo vročiti, ker da je bil na dopustu.

Če bo vrhovno sodišče zavrnilo zahtevo za varstvo zakonitosti, bo moral Bavčar v zapor za sedem let in vrniti še dobrih 21 milijonov evrov protipravno prisobljene premoženjske koristi.

Poleg Šrota in Bavčarja sta bila v zadevi Istrabenz obsojena tudi Kristjan in Nastja Sušinski. Nekdanji Istrabenzov svetovalec Kristjan Sušinski je kriv pranja denarja, njegov brat, nekdanji predsednik uprave Maksime Holdinaga, pa je kriv pranja denarja in zlorabe položaja. Prvi bo moral v zapor za tri leta in vrniti protipravno pridobljeno premoženjsko korist, drugi za tri leta in devet mesecev.

Do kaznivih dejanj je prišlo leta 2007 ob preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza, ki ga je Pivovarna Laško prodala najprej hčerinski družbi Plinfin za 23 milijonov evrov. Nato je pivovarna prodala Plinfin za vsega 7500 evrov Sportini, ta pa 1. oktobra 2007 za 24,9 milijona Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega. Isti dan je Microtrust prodal Istrabenzov paket Pom-Investu za 49,2 milijona in s tem zaslužil 24,3 milijona evrov.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.