STA, MM

 |  Svet

Samostojna Katalonija ni po okusu Merklove

Merklova podpira Madrid v nasprotovanju neodvisnosti Katalonije

Nemška kanclerka Angela Merkel je po srečanju s španskim premierom Marianom Rajoyem podprla nasprotovanja španske vlade glede referenduma o neodvisnosti Katalonije. Dejala je sicer, da je referendum, ki ga nameravajo Katalonci izvesti novembra, predvsem notranja zadeva Španije, španski premier Rajoy pa je napovedal, da bo načrte Kataloncev predal ustavnemu sodišču. Meni, da bi morala o morebitni razdelitvi Španije odločati vsa država, ne samo Katalonija. Katalonska regionalna vlada je sicer za referendum o neodvisnosti določila 9. november. VEČ>>

Na skupni novinarski konferenci po srečanju z Merklovo v Santiagu de Compostela je Rajoy načrte o odcepitvi Katalonije od Španije označil za "nesmisel". "To bo zelo negativno vplivalo na vse prebivalce Katalonije in zelo negativno tudi na vse Špance," je dejal. "Ravno sva govorila o bančni uniji, o fiskalni uniji in o enotnem evropskem trgu. To je pot, po kateri gre svet proti večji uniji in integraciji," je dejal.

Merklova je nato na vprašanje novinarjev, kakšno je njeno stališče, odgovorila, da je to predvsem "notranja zadeva" Španije. A zatem je vseeno podprla Rajoyeva stališča. "Lahko povem, da mi je vse, kar je že povedal doslej in kar ponavlja zdaj, zelo logično in je nekaj, kar bi bilo treba podpreti," je dejala.

Glede na zadnje neodvisne javnomnenjske raziskave, ki so bile sicer izvedene aprila, neodvisnost Katalonije podpira okoli 45 odstotkov volivcev. Podobni so tudi zadnji rezultati anket, ki jih je opravila katalonska regionalna vlada. Podpora je sicer manjša, če se Katalonce vpraša, ali bi podprli ločitev od Španije, če bi zato morali zapustiti Evropsko unijo. Tako EU kot zveza Nato sta namreč že opozorila, da Katalonija ne bi kar avtomatično postala članica obeh zvez, če bi se odcepila od Španije.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.