Tea Wutte

 |  Ekonomija

Ukrajinske termoelektrarne brez premoga

Proizvodnja premoga za termoelektrarne, ki proizvajajo 40 odstotkov elektrike v Ukrajini, je že upadla za polovico

Čeprav je do nastopa hladnejših dni še nekaj tednov časa, bi lahko razmere v Ukrajini v primeru nadaljevanja spopadov jeseni in pozimi privedle do velikega pomanjkanja energije na domačem trgu, kar ne bi bilo brez posledic niti za številne države EU. Da stanje v državi ni dobro, kaže tudi podatek, da je ukrajinska nacionalna valuta grivna v razmerju do ameriškega dolarja letos padla že za 60 odstotkov in je trenutno razmerje ukrajinske valute proti ameriški okoli 13,5 proti ena. VEČ>>

To sicer kaže, da nacionalna banka Ukrajine denar zelo hitro tiska in daje v obtok, vendar se s tem dviguje tudi inflacija. Slabe so tudi napovedi v plinskem sektorju. Ukrajinski predsednik vlade v odstopu Arsenij Jacenjuk je Rusijo na primer obtožil, da namerava zaustaviti dobave plina državam EU. Ruski minister za energetiko Aleksander Novak je te napovedi že zanikal kot neutemeljene, saj naj bi si Rusija maksimalno prizadevala, da izpolni svoje pogodbene obveznosti.

Dobra novica iz srečanja med člani Evropske komisije in članicami Carinske unije ter Ukrajino v Minsku (kjer je evropsko baronico Ashtonovo prijazno sprejel predsednik Belorusije Lukašenko, tarča evropskih sankcij in na zahodu pogosto opisovan kot zadnji diktator v Evropi) je začetek novih pogajanj o plinu med Rusijo in Ukrajino. Toda če pogajanja ne bodo privedla do uspeha, potem je po navedbah virov v ruskem ministrstvu za energijo za postajo CNBC verjetneje od ruske blokade plina skozi Ukrajino to, da bo Ukrajina – tako kot že v preteklosti – pričela odjemati plin, ki je namenjen Evropi. »Imamo načrt B za najhujši scenarij, vendar ne pričakujemo, da ga bomo potrebovali,« je glede tega dejal evropski komisar za energetiko Guenther Oettinger, ki je bil na obisku v Moldaviji.

Vendar se še večja nevarnost za Ukrajino skriva v povsem drugem sektorju – premogovniškem. Vojne razmere v področju Donecka in Luganska so namreč prisilila premogovnike, da skoraj v celoti prekinejo s proizvodnjo premoga. Ta premog je večinoma namenjen termoelektrarnam, zaradi česar se že zmanjšuje njihova proizvodnja električne energije ter izvoz električne energije v evropske države. Namesto da bi električno energijo izvažala, bo tako Ukrajina kmalu postal uvoznica električne energije. Zaradi bojev naj bi bilo ustavljeno izkopavanje premoga v polovici rudnikov, proizvodnja premoga v Ukrajini pa je na letni ravni upadla za 22 odstotkov v primerjavi z istim obdobjem lani. Ukrajina bi lahko ostala brez premoga že v treh tednih.

Za Ukrajino, ki je drugi največji proizvajalec premoga v Evropi, bi to imelo uničujoče posledice, še posebej pa za njene termoelektrarne, ki proizvajajo okoli 40 odstotkov vse ukrajinske električne energije. Ob tem je ukrajinska vlada sprejela odločitev, da se bo v prihodnje v večji meri oprla prav na premog, da bi tako zmanjšala svojo odvisnost od plina in s tem posredno od Rusije. Odločitev je sicer v okoljevarstvenem smislu slaba, toda sedaj vse kaže, da ne bo izvedljiva niti v praksi. Po drugi strani pa Ukrajina kmalu še ne bo sposobna proizvajati več lastnega plina, saj se nahajališča nahajajo večinoma v uporniških regijah, hkrati pa nove investicije omejuje precejšen dvig davkov, ki jih je nova vlada nedavno sprejela zaradi težkega gospodarskega položaja.

V podjetju Pelicourt LLC, ki je večinski lastnik tretjega ukrajinskega podjetja za proizvodnjo plina Cub Energy, so v tem smislu nedavno že obvestili ameriško in kanadsko vlado o potencialni škodi, ki bo v državi nastala zaradi povečanja davkov na proizvodnjo plina. Vojna pa ob tem poteka prav na področju, ki je ekonomski center Ukrajine, kar je že povzročilo okoli 5-odstotni padec bruto družbenega proizvoda države.

Zaskrbljenost vzbujajo tudi ukrepi medtem sicer že razpuščenega parlamenta - nov zakon z več kot 25 ukrepi zoper Rusijo je že pristal na mizi predsednika Petra Porošenka. Analitiki sicer ocenjujejo, da gre za papirnatega tigra, toda v primeru uresničitve načrta je zelo verjetno, da Ukrajino, deloma pa tudi Evropo, čaka precej mrzla zima - z višjimi cenami energentov.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.