STA, MM

 |  Svet

»Novo vodstvo EU je izbrano«

Ashtonovo bo nasledila Mogherinijeva, Van Rompuya pa Tusk

Voditelji članic EU so v soboto v Bruslju odločili, da bo Britanko Catherine Ashton na visokem zunanjepolitičnem položaju nasledila italijanska zunanja ministrica Federica Mogherini, Belgijca Hermana Van Rompuya na položaju predsednika Evropskega sveta in tudi predsednika vrha območja evra pa poljski premier Donald Tusk. "Suspenza ni več. Novo vodstvo EU je izbrano," je naznanil Van Rompuy ter poudaril, da so pred novo ekipo trije ključni izzivi: stagnacija evropskega gospodarstva, kriza v Ukrajini, najhujša grožnja varnosti na stari celini po hladni vojni, in položaj Velike Britanije v EU. VEČ>>

Poljski premier Tusk je za predsednika Evropskega sveta in predsednika vrha območja evra izvoljen za mandat dveh let in pol, torej od 1. decembra letos do 31. maja 2017, ob možnosti enkratnega podaljšanja mandata. Kljub nekaterim pomislekom je bil Tusk, čeprav Poljska ni članica območja evra, na koncu potrjen tudi za predsednika vrha območja evra. Prevladalo je namreč mnenje, da bi bilo v primeru drugačne odločitve preveč predsednikov, usklajevanje težje, poleg tega bi s tem po nekaterih tolmačenjih institucionalizirali Evropo dveh hitrosti.

Mogherinijevo so voditelji ob soglasju prihodnjega predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja imenovali za visoko predstavnico EU za zunanje zadeve in varnostno politiko za obdobje od konca sedanjega mandata komisije do 31. oktobra 2019. Visoka zunanjepolitična predstavnica namreč nosi dva klobuka - je tudi podpredsednica Evropske komisije. Litovska predsednica Dalia Grybauskaite se je sicer po neuradnih informacijah zaradi nasprotovanja Mogherinijevi vzdržala glasovanja.

Voditelji so poleg tega pozvali k čimprejšnjemu seznamu kandidatov za evropske komisarje. Sobotni odločitvi bosta prihodnjemu predsedniku Evropske komisije Junckerju omogočili dokončno pripravo seznama komisarskih kandidatov. Van Rompuy, Mogherinijeva in Tusk so imeli nato skupno novinarsko konferenco, na kateri je Van Rompuy pohvalil zmagovalni par, ki bo po njegovih besedah dobro sodeloval pri zastopanju evropskih vrednot in uresničevanju evropskih politik.

Za Mogherinijevo je Van Rompuy prepričan, da bo spretna pogajalka, da bo nadaljevala dolgo italijansko tradicijo odločne zavezanosti Evropi in da bo sposobna vodenja prvorazredne diplomatske službe, ki jo je postavila na noge njena predhodnica, sploh prva zunanjepolitična predstavnica unije Ashtonova. O Tusku pa je Van Rompuy dejal, da je eden od voditeljev članic z najdaljšim stažem in da uživa popolno zaupanje svojih kolegov. Tusk "ni nadomestek za nikogar, zasluži si ta položaj, ker je to, kar je, in to je pomembno," je še poudaril prvi stalni predsednik Evropskega sveta.

Tusku kritiki očitajo predvsem slabo znanje tujih jezikov, saj ne govori tekoče angleško, francosko pa sploh ne. Tega se očitno tudi sam zaveda. Svoj nagovor na novinarski konferenci je začel z besedami, v angleščini sicer, da bo danes še govoril poljsko, saj je zadnjič tukaj kot poljski premier. Obenem je obljubil, da bo do decembra, ko prevzame položaj, stoodstotno pripravljen na komunikacijo v angleščini, da bo "zloščil" svojo angleščino (v angleščini "I will polish my English"). Nato je nadaljeval v poljščini. "V Bruselj prihajam iz države, ki globoko verjame v pomen Evrope," je še poudaril Tusk.

Mogherinijeva se je zahvalila za zaupanje in priznala, da so izzivi ogromni. "Zavedamo se, kako resne so razmere. Povsod okrog Evrope je kriza, na evropskih tleh je kriza," je dejala. Takoj po odločitvah so začele deževati čestitke. Med prvimi je Mogherinijevi čestitala Ashtonova: "Želim ji veliko uspeha." Nemška kanclerka Angela Merkel je Tuskovo izvolitev pozdravila z besedami, da je "strasten, prepričan in prepričljiv Evropejec". Ob imenovanju Mogherinijeve pa je dejala, da se veseli sodelovanja z njo.

ZDA so že v soboto čestitale poljskemu premieru Donaldu Tusku in italijanski zunanji ministrici Federici Mogherini za izvolitev na vodilna položaja EU. V Washingtonu so obenem tudi pozdravili odločitev voditeljev članic EU, ki so Rusiji glede krize v Ukrajini zagrozili z novimi sankcijami. "V prizadevanjih za varnost in napredek v svetu ZDA nimajo pomembnejšega partnerja od Evrope," so sporočili iz Bele hiše. Kot so še dodali, se veselijo tesnega sodelovanja s Tuskom in Mogherinijevo kot tudi s prihodnjim predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem in novimi komisarji. ZDA so tudi izrazile podporo napovedi voditeljev EU, da dajo Rusiji teden dni časa, da spremeni svoje stališče glede Ukrajine, v nasprotnem primeru ji grozijo nove sankcije.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.