dv, sta

 |  Politika

Janković bo moral zaradi poslov Mercatorja v Nišu pred sodnika

Zoran Janković na otvoritvi Mercator centra v Beogradu

Zoran Janković na otvoritvi Mercator centra v Beogradu
© Denis Sarkić

Leta 2005, ko je Mercator še vodil Zoran Janković, je trgovec poiskal posredniško podjetje, ki bi mu v Nišu pridobilo zemljišče in gradbeno dovoljenje za graditev nakupovalnega centra. Del denarja za posel je Mercator plačali vnaprej, a posrednik nato posla ni izvedel. Na podlagi revizije Mercatorja je bil nato leta 2007 Janković zaradi suma zlorabe položaja in pridobitve protipravne premoženjske koristi ovaden policiji, ki pa ni zaznala nobenega suma kaznivega dejanja in hotela leta 2010 zadevo zaključiti. Tožilstvo je vseeno nadaljevalo s sodno preiskavo in jo zaključilo lanskega septembra. Na obtožnico se je Janković pritožil, senat okrožnega sodišča pa je odločil, da so njegove navedbe neutemeljene in ugovor zavrnilo. Janković se bo skupaj z nekaterimi soobtoženimi za posel v Nišu zato moral zagovarjati na sodišču. Več>>

Janković je glede nakupa zemljišča v Nišu večkrat dejal, da posredniško podjetje posla ni izvedlo, ker je bil vmes odstavljen z vrha Mercatorja, novo vodstvo pa ni pripravilo projekta za trgovski center, ki bi bil lahko podlaga za pridobitev gradbenega dovoljenja.

Pred dvema letoma je v intervjuju še opozoril, da ovadba proti njemu ni bila naključje: vložena je bila leta 2006, ko je prvič kandidiral za župana Ljubljane, vložil pa jo je Jaka Brezigar, sin nekdanje generalne tožilke in podpornice SDS Barbare Brezigar.

Obtožnica, ki je z odločitvijo senata okrožnega sodišča o zavrnitvi Jankovićeve pritožbe postala pravnomočna, naj bi bila sicer vložena še zoper njegova nekdanja sodelavca Mitjo Marinška in Stanislava Brodnjaka ter ustanovitelja ljubljanskega nepremičninskega podjetja BSD Borisa Milevoja, piše STA.

Obtoženi naj bi preko prijateljskih podjetij pri nakupu zemljišča v Nišu pridobili protipravno premoženjsko korist v višini 100.000 evrov. Kot so ugotovili revizorji, ki so pregledali poslovanje Mercatorja v času, ko ga je vodil Janković, je ciprsko podjetje Fakim, ki ga je zastopal Milevoj, porabilo 20.000 evrov za stroške poslovanja in še 80.000 evrov za pridobitev gradbenega dovoljenja v Nišu – za nič.

Jankovič se brani še s trditvami, da je imel Mercator, ko ga je vodil, milijardo evrov investicij in da se s poslom v Srbiji sam ni ukvarjal.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.