dv

 |  Ekonomija

Vse več dvomov v poštenost in transparentnost prodaje Aerodroma Ljubljana

Podjetje Vinci Airports, ki je tudi hotelo kupiti Aerodrom Ljubljana, je prek agencije Pristop Slovenskemu državnemu holdingu poslalo pismo, v katerem opozarja, da je bil postopek netransparenten in bi lahko prodajalci iztržili višjo ceno. Preberite si pismo v celoti>>

Spoštovani,

sodelovali smo v procesu privatizacije Aerodroma Ljubljana, ki je potekala zadnjih nekaj mesecev.

Kot veste, je naša skupina, ki upravlja 23 letališč, večinoma v Evropi, močno zainteresirana za ta postopek, saj smo prepričani, da lahko prispevamo k razvoju letališč, še posebej k boljši povezanosti potnikov, ki koristi ljudem, turizmu, gospodarstvu in ustvarjanju novih delovnih mest.

Kot smo vam na današnjem sestanku sporočili in kot so poročali mediji v zadnjih tednih imamo nekaj vprašanj glede postopka prodaje, ki je nenavaden glede na podobne postopke v svetu ali tiste v katerih smo v preteklosti že sodelovali :

1. Zakaj ste za edinega svetovalca in edino možnost komuniciranja izbrali KPMG Frankfurt, če je bilo jasno, da bo v postopku sodelovalo letališče Frankfurt ?

2. Zakaj ste pred začetkom drugega kroga najavili, da boste sledili svojim dosedanjim praksam in v naslednji krog pogajanj povabili dva do tri ponudnike, kasneje pa tega niste spoštovali ?

3. Zakaj se je tik pred zdajci, torej pred rokom za oddajo zavezujočih ponudb pojavila informacija, da bo Vlada zamrznila privatizacijo, kar je povzročilo pritisk na nižanje cen za večino ponudnikov ? Ali je kakšen od ponudnikov dobil drugačna sporočila?

4. Zakaj niste v obzir vzeli naših zvišanih ponudb in nam niste dovolili, da bi se po izteku ekskluzivnih pogajanj, z vami pogovorili, kar ste sicer omogočili drugemu ponudniku?

5. Zakaj so novinarji po pogovoru z vami javnost obvestili, da želi imeti Vinci več pogojev od konkurenta, čeprav podpisan SPA dokazuje ravno nasprotno?

6. Zakaj se o načrtih razvoja Aerodroma Ljubljana, potniškega prometa, investicijskega načrta in zavezah delavcem niste pogovarjali ?

7. Zakaj ste izrazili, da se mora privatizacija končati hitro, pred imenovanjem nove Vlade ?

8. Zakaj ste dopustili edinemu ponudniku, da znižuje ceno, če ste z njegove strani že imeli podpisano zavezo o višji ceni, domnevno z manjšimi pogoji kot konkurenčne ponudbe?

9. Zakaj ne želite maksimizirati prodajne cene, ki bi bila posledica konkurenčnega boja med dvema ponudnikoma ?

Ta vprašanja in mnoga druga dokazujejo, da upravičeno dvomimo v transparentnost postopka prodaje Aerodroma Ljubljana, ki je bil do izteka ekskluzivnih pogajanj sicer korekten, in dokazujejo, da verjetno nismo bili obravnavani enako.

Kljub temu imate še vedno možnost, da ta dejstva odpravite in spremenite sliko o načinu privatizacije. Sedaj, ko imate pripravljenost dveh ponudnikov, da podpišeta SPA in sta ponujeni ceni zelo blizu- upoštevajoč, da ju je možno še vedno izboljšati- lahko organizirate odprt, transparenten in hiter tretji krog pogajanj. V tem krogu lahko povabite obe zainteresirani strani k oddaji najboljše ponudbe (“Best and final offer”) v zaprtih kuvertah in javno odprete obe ponudbi, sočasno. Podpis pogodbe bi sledil nemudoma.

Ta predlog je edini, ki zagotavlja tako odprtost kot transparentnost prodajnega postopka in hkrati maksimizira ceno za deležnike Aerodroma Ljubljana in Slovenijo.

Vaših odgovorov bi bili veseli že danes.

S spoštovanjem,

Nicholas Notebaert, predsednik uprave Vinci Airports

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.