STA, MM

 |  Politika

Alenka še naprej dviguje tlak

Erjavec meni, da je vladni sklep o podpori Junckerjevega predloga komisarske ekipe nezakonit

Karl blažen med ženami (samo da ni Alenke zraven).

Karl blažen med ženami (samo da njegove nekdanje šefice ni Alenke zraven).
© Borut Krajnc

Sklep o podpori kandidatom za komisarsko ekipo bodočega predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja, ki ga je v petek sprejela odhajajoča vlada, je po mnenju prvaka DeSUS Karla Erjavca nezakonit. Šest ministrov je glasovalo proti, štirje pa za, je dejal in dodal, da gre za zlorabo položaja in prekoračitev pooblastil Alenke Bratušek. VEČ>>

Vlada v odhodu je konec julija v Bruselj poslala seznam treh kandidatov - poleg Bratuškove sta bila na njem še Erjavec in evropska poslanka iz vrst SD Tanja Fajon, a je Juncker minuli teden opravil pogovor le z Bratuškovo. Njena kandidatura je v zadnjih tednih v Sloveniji sprožila precej polemik, tako v političnih vrstah kot javnosti. Predsednik SMC in mandatar Miro Cerar je po včerajšnjem podpisu koalicijskega sporazuma z vladnima partnericama DeSUS in SD znova poudaril, da je ta zadeva v pristojnosti sedanje vlade, na katero sam še nima neposrednega vpliva. Po njegovi oceni ima Juncker vso pristojnost dokončati postopek. Ko bo nova vlada začela delovati, bodo pozorni na izid tega postopka in, če se bo pokazalo karkoli spornega, to tudi temeljito preučili, je dodal.

Erjavec, sicer zunanji minister že v tem mandatu, je pojasnil ozadje petkove dopisne seje vlade. Sklep, ki so ga poslali v Bruselj, je po njegovih besedah v nasprotju z zakonom o vladi. "Šest ministrov je glasovalo proti, štirje so bili za. Glasovanje je bilo jasno," je poudaril. Poleg tega gre po Erjavčevem mnenju tudi za konflikt interesov, saj da Bratuškova ne bi smela glasovati "o sami sebi". Zdaj je to, kot je dodal, stvar protikorupcijske komisije in organov za pregon. "Če je Slovenija pravna država, to gotovo ne bo ostalo brez odmeva. Prepričan sem, da se bo tudi ustrezno ukrepalo, če resno mislimo z bojem proti korupciji," je bil oster Erjavec in izrazil obžalovanje, da je Svet EU seznam potrdil na podlagi nezakonitega vladnega sklepa iz Slovenije. Erjavec upa, da bo pri Junckerju "toliko modrosti, da ne bo vztrajal pri kandidaturi, ki je nezakonita".

Predsedujoči SD, ki bo tudi v prihodnje vodil ministrstvo za kmetijstvo, Dejan Židan, pa je povedal, da čakajo na pristojne organe, ki naj povedo, ali je bil vladni sklep zakonit ali ne. Ponovil je še, da ministri iz vrst SD Bratuškove niso podpirali pri njeni komisarski kandidaturi. Na spornost dopisne seje vlade opozarja tudi pravnik Rajko Pirnat, ki je ponovno opozoril, da je treba poslovnik vlade na dopisnih sejah treba razlagati v skladu z zakonom, ki ima popolnoma jasno določbo. "Za neko odločitev mora biti večina članov vlade, zakon nikjer ne dopušča, da bi se vzdržani glasovi kar nekako šteli za glasove za," je pojasnil. "Če večina članov vlade ni bila za, pomeni, da odločitev ni bila sprejeta," še meni Pirnat. Nezakonita praksa pa, kot je dejal, ne dopušča novih nezakonitosti.

Da bo treba celoten postopek skrbno preučiti, meni tudi pravnik Erik Kerševan. "Dvomim, da bi bila ugotovitev, da je na primer prišlo do kršitve našega zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, za Evropski parlament čisto nepomembna," je povedal. Kerševan sicer ne vidi več možnosti, da bi lahko Cerar s kakšnim oblastvenim aktom vplival na nadaljevanje same obravnave predlogov v Evropskem parlamentu.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.