Denis Vičič

 |  Politika

Vendarle konec sage imenovanja novega vodstva RTV Slovenije

© Borut Krajnc

Programski svet RTV Slovenije je za generalnega direktorja zavoda izbral Marka Fillija. Dobil je potrebnih 15 glasov za imenovanje, protikandidatko Natašo Pirc Musar pa so podprli le štirje svetniki. Nekdanja informacijska pooblaščenka je bila sicer za direktorico že izvoljena 7. aprila, a imenovanje ni zdržalo, ker se je izkazalo, da dva programska svetnika to ne bi smela biti. Več>>

Ob prvem glasovanju v aprilu>> je Filli izpadel iz igre za nadaljevanje vodenja javne radiotelevizije. Od 29 svetnikov jih je zanj glasovalo osem. Svetnike sta s svojima programoma najbolj prepričali Nataša Pirc Musar in urednica tretjega programa televizije Ljerka Bizilj, ki sta prejeli po devet glasov. Prva je nato na dokončnem glasovanju, ki to ni bilo, dobila dva glasova več od Bizilj in potrebnih 15 za izvolitev v naziv direktorice.

Ob tej priložnosti smo z njo opravili krajši intervju, v katerem je dejala tudi, da je glede na produkcijo število zaposlenih na RTV Sloveniji previsoko.>>

Sledil je preobrat. Po glasovanju – čeprav je bilo to znano že nekaj dni prej – je programski svet »izvedel«, da dva od 29 svetnikov to dejansko ne bi smela biti. Matjaž Šterže, ki je bil še leta 2010 član sveta stranke Zares, in Miha Klun, ki je bil član strokovnega sveta stranke SDS, nista izpolnjevala pogoja, da je svetnik lahko le nekdo, ki v zadnjih petih letih pred imenovanjem ni bil član vodstva politične stranke. Programski svet je zato zahteval ponovitev glasovanja.

Ljerka Bizilj na ponovljenem glasovanju ni dobila nobenega glasu. »Izmed devetih, ki so aprila glasovali zanjo, Klun ni glasoval, Ciril Bašković je glasoval za Pirc Musarjevo, Alojz Bogataj je oddal neveljavno glasovnico, šest svetnikov, med njimi Mitja Štular, pa je glasovalo za Fillija. Teh šest, skupaj s tistimi, ki so bili Filliju zvesti od začetka, je bilo dovolj, da je sedanji direktor premagal aprila izvoljeno nesojeno direktorico, ki je tokrat dobila 11 glasov,« je o očitnih spletkah pisal Klemen Košak>>

Ker je Filli takrat dobil le 14 glasov od potrebnih 15 za izvolitev, ga je programski svet do novega glasovanja in za največ eno leto imenoval za vršilca dolžnosti direktorja RTV Slovenije. Pirc Musar se je odločila za upravni spor, v katerem je poskušala uveljaviti veljavnost prvega glasovanja programskega sveta, a ni uspela, zato je programski svet glasoval ponovno, danes.

Neizbrana kandidatka se ne da: »Zame pravna bitka še ni končana. Delovno sodišče mi je v tej fazi odreklo pravico do sodnega varstva (menim, da neupravičeno), a so v sklepih zapisali, da to pravico vendarle lahko uporabim, ko bo obnovljen postopek končan. Če ne bom izbrana oziroma če se bodo svetniki odločili, da bodo ponovili postopek v celoti, bom vložila zahtevo za začasno odredbo in tožbo,« je v torek napovedala za Siol.net.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.