dv, sta

 |  Politika

Zaslišanja kandidatov za ministre

Prvi štirje kandidati za ministre v vladi Mira Cerarja so opravili zaslišanja, ali so primerni za opravljanje funckije. Predstavili so se Karl Erjavec, Gorazd Žmavc, Anja Kopač Mrak in Dejan Židan, vsi že ministri v vladi Alenke Bratušek. Karl Erjavec je podporo odbora za zunanjo politiko dobil. Podporo pristojne komisije državnega zbora je dobil tudi Gorazd Žmavc, ki bo nadaljeval vodenje urada za zamejce in Slovence po svetu. Kaže, da bosta z istimi vodji ostala tudi ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve in ministrstvo za kmetijstvo. Več>>

Erjavec si je za glavni cilj vnovičnega vodenja ministrstva za zunanje zadeve zadal vpeljavo nove zunanjepolitične strategije. Kot je dejal, naj bi »nova strategija poudarila značaj Slovenije kot države z več obrazi, kot sredozemske, alpske in srednjeevropske države, ki ima zaradi zgodovinskih razlogov specifičen odnos do Zahodnega Balkana«.

Strateško bo Slovenija sodelovala z ZDA, Rusijo, Francijo in Turčijo, še naprej pa bo ministrstvo velik poudarek dajalo gospodarski diplomaciji, ki naj bi skrbela za prisotnost slovenskih podjetij na tujih trgih in k nam privabljala tuje investitorje.

Anja Kopač Mrak, ki se poteguje za vnovičen mandat na čelu ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in invalide, je napovedala reformo delovne zakonodaje in študentskega dela, reformo centrov za socialno delo in uvedbo informativnih izračunov socialnih prejemkov. Napovedala je še pokojninsko reformo, ki bi morala biti uveljavljena do leta 2020.

Glavna težava na trgu dela je po mnenju Kopač Mrak »stroškovna neenakost med različnimi oblikami dela«. Obeta postopno izenačenje obdavčenja vseh vrst dela, tako da si te ne bi več konkurirale. »Fleksibilnost je pomembna, a ne sme ustvarjati novih kategorij prekarnosti,« je dejala. Reforma študentskega dela je tudi že pripravljena, študentom-delavcem pa naj bi prinesla plačilo socialnih prispevkov in uradno priznanje delovnih izkušenj.

Poslancem se je že predstavil tudi Gorazd Žmavc, še en kandidat, ki že opravlja delo, ki bi ga rad opravljal še naprej. Kandidat za ministra za zamejce in Slovence po svetu bi največji pomen dal gospodarskemu sodelovanju in »ohranitvi slovenskega jezika in kulturne identitete pri Slovencih po svetu in v zamejstvu, česar pa ne bo, če ne bo Slovenija pritegnila mlade generacije«. Parlamentarna komisija za Slovence v zamejstvu in po svetu je njegovo kandidaturo označila za ustrezno.

Minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan naj bi (p)ostal zgolj minister za kmetijstvo. Nadaljeval bi z delom, ki ga je na ministrstvu že začel, napovedal pa je tudi odziv na posledice sankcij EU zoper Rusijo in povračilnih sankcij Rusije proti EU. Zaradi teh prihaja do viškov evropske hrane, ministrstvo pa naj bi v kratkem pozvalo slovenske potrošnike, naj še bolj posegajo po domači hrani, tako da slovenski pridelovalci posledic sankcij ne bi občutili.

Za bližnjo prihodnost je Židan omenil tudi pomoč mladim kmetom, uvedbo sheme za malo kmetijo, naslednje leto bo uvedena tudi proizvodna vezava, in sicer med drugim tudi na vrtnine. Izvajati se bo začel nov program razvoja programa podeželja, kjer bo na voljo 1,1 milijarde evrov. V Bruslju je že slovenski osnutek programa, formalno pa naj bi bil potrjen januarja ali februarja, razpisi se bodo začeli marca.

»Prihodnje leto bo na voljo zelo veliko razpisov, tako za prenos znanja, za področje gozdarstva, ekološke proizvodnje, okoljskih politik, za območja z omejenimi dejavniki kmetovanja, pa tudi tehnološki razpisi. Ob tem ministrstvo poziva svetovalne službe, naj se na razpise pripravijo,« je po poročanju Sta dejal Židan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.