dv, sta

 |  Svet

Ukrajina: podpis pridružitvenega sporazuma z EU in začasna avtonomija za proruske regije

Evropski parlament je v Strasbourgu ratificiral sporazum o krepitvi vezi EU z Ukrajino, imenovan pridružitveni sporazum. Hkrati je sporazum potrdil tudi ukrajinski parlament. Ratifikacija ima velik simboličen pomen, saj je prav zavrnitev podpisa tega sporazuma lani novembra, za katero se je pod pritiskom Rusije odločil tedanji ukrajinski predsednik Viktor Janukovič, sprožila krvavo krizo v državi. Več>>

Trgovinski del sporazuma, ki predvideva odpravo carinskih ovir med Ukrajino in EU, se sicer še ne bo začel izvajati, saj se je evropski komisar za trgovino Karel De Gucht z Ukrajino in Rusijo dogovoril o zamiku uveljavitve do konca leta 2015.

Evropski poslanci so izrazili presenečenje in nezadovoljstvo nad tem zamikom in ga označili za popuščanje ruskemu izsiljevanju.

Že junija, ko so evropski in ukrajinski voditelji podpisali trgovinski del pridružitvenega sporazuma, je namreč Rusija zagrozila s povračilnimi ukrepi, saj se boji, da bi evropski proizvodi preplavili ruski trg. EU je zato, da bi razmere umirila, Rusijo takrat povabila na tristranske politične pogovore o izvajanju sporazuma. Rezultat teh pogovorov je tudi dogovor o zamiku uveljavitve trgovinskega dela sporazuma.

EU bo sicer do konca leta 2015 še naprej izvajala enostranske začasne trgovinske ukrepe v korist Ukrajini, ki vključujejo odpravo uvoznih carin, nadaljevali pa se bodo tudi pogovori o skrbeh Rusije, poroča STA.

Ukrajinski parlament je sprejel še zakon, ki proruskim regijam na vzhodu države podeljuje poseben status in s tem širšo avtonomijo za obdobje treh let, predvideva pa tudi organizacijo volitev na določenih območjih regij Lugansk in Doneck. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa zakon izpostavlja, da se morajo separatisti zahtevam po neodvisnosti odpovedati.

Separatisti so že dejali, da zakona ne bodo upoštevali, saj da območja na vzhodu Ukrajine niso več ukrajinska. »Ukrajina lahko sprejme kakršen koli zakon hoče. A mi z Ukrajino ne načrtujemo nobenega federalizma,« je dejal Andrej Purgin, eden izmed vodij proruskih separatistov v doneškem bazenu.

Ukrajinski parlament je sprejel še zakon, ki bo pomilostil vojskujoče v regiji Doneck in Lugansk, razen tistih, ki so storili hude zločine.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.