Denis Vičič, sta

 |  Politika

Cerar zaenkrat ne bo več oporekal kandidaturi Alenke Bratušek za komisarko

Vztrajanje Alenke Bratušek, da se za evropsko komisarko ni predlagala sama, ampak je njeno kandidaturo potrdila vlada, ki jo vodi, ni pomirila nasprotnikov njene kandidature. Poslanci stranke SDS so zahtevali nujno sejo odbora za zadeve EU, na kateri so pojasnila o nadaljnjih korakih hoteli dobiti od nje same, bodočega mandatarja Mira Cerarja in drugih dveh kandidatov za slovenskega evropskega komisarja Dejana Židana in Karla Erjavca. Seje se je od povabljenih udeležil le Cerar, ki je dejal, da imenovanje Bratušek za komisarko ni stvar njegove vlade in zdaj popolnoma v rokah evropskih institucij. Več>>

V SDS so si zamislili, da bo odbor za zadeve EU od vlade zahteval javno objavo magnetograma seje vlade, na kateri je bil potrjen seznam treh kandidatov za evropskega komisarja iz Slovenije.

Kaj točno naj bi bilo iz magnetograma razvidno, poslanci v sklicu seje niso navedli.

Alenka Bratušek je v pogovoru za POP TV dejala, da bi bila javna objava magnetograma škodljiva, predvsem zato, ker bi prihodnji ministri na sejah pazili, kaj govorijo, v strahu, da bi bilo to kdaj objavljeno.

V SDS so hoteli prek odbora za zadeve EU bodočega mandatarja še pozvati, naj predlog komisarskih kandidatov njegova vlada umakne. Cerar je znova poudaril, da ni imel in nima nobene pravne ali druge možnosti, da bi posegel v odločitev glede komisarskih kandidatov. Čeprav sprejeta odločitev ni bila po volji njega ali SMC ter po njihovi oceni ni bila optimalna, je njegova vlada vsaj zaenkrat ne namerava znova odpirati, saj to po njegovem mnenju »ni smiselno in ni prav«.

»Vprašanje člana Evropske komisije iz Slovenije je zdaj v rokah evropskih institucij in nova vlada tega vprašanja zaenkrat ne namerava znova odpirati, saj to ne bi bilo državotvorno.« Če bi se pojavile kakšne nove okoliščine, pa bi vlada to zagotovo in takoj obravnavala, je dejal. Kot je poročala STA, protikorupcijske komisije, ki samokandidaturo Bratušek še obravnava, pri tem ni izrecno omenil.

Glede pogovora z Junckerjem je Cerar dejal, da je Luksemburžan njegove pripombe o listi kandidatov vzel na znanje, a mu hkrati dal jasno vedeti, da bo izbral Bratušek in ji namenil pomembno mesto v komisiji. »V interesu Slovenije je, da ima komisarja s čim večjimi pooblastili in močnim resorjem. Zato je treba sedaj zanemariti osebne ocene in interese ter ravnati državotvorno. Zadeva je sedaj v domeni evropskih institucij, počakati moramo, ali bo Bratuškova prestala preizkus kompetentnosti v Evropskem parlamentu. V interesu države je, da zdaj upoštevamo dejansko stanje.«

K takšni državotvorni drži je pozval tudi vse ostale v slovenski politiki in jih obenem okrcal, češ da je »v nasprotju z demokratično kulturo in slovenskimi interesi, da se v Sloveniji znova pojavlja medsebojno tožarjenje in tožarjenje Slovenije pred institucijami EU«.

V SDS se sicer za novo listo kandidatov, ki naj jo Cerar pošlje v Bruselj, zavzemajo predvsem zato, ker menijo, da bi morala nova vlada pri predlaganju kandidatov upoštevati rezultate evropskih volitev v Sloveniji, na katerih so največ glasov prejeli SDS ter skupna lista NSi in SLS.

Noben predlog stranke SDS na odboru ni bil sprejet.

Je pa odbor sprejel sklep, v katerem poziva k spremembi zakonodaje tako, da bo v postopek imenovanja komisarskega kandidata iz Slovenije vključen tudi DZ.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.