Denis Vičič, sta

 |  Politika

Nova vlada, stari recepti

© Tomaž Lavrič

Slovenija danes dobiva novo vlado. O listi kandidatov za ministre bo glasoval državni zbor. Presenečenj ni pričakovati. Pristojni odbori državnega zbora so vse kandidate po predstavitvah ocenili za ustrezne. Miro Cerar, ki je poslance nagovoril pred začetkom nekajurne razprave, v kateri svoja stališča o novi vladi predstavljajo poslanske skupine, je dejal, da bo njegova vlada poskušala sprejemati ukrepe, zaradi katerih bomo vsi živeli boje. V Združeni levici menijo nasprotno. Politiko bodo res vodili novi obrazi, a s starimi recepti. Citirajo Alberta Einsteina, ki je dejal: »Norost je delati isto stvar in pričakovati drugačne rezultate.« Več>>

Miro Cerar je po poročanju STA napovedal, da se bo njegova vlada najprej posvetila proračunu. Ocenila bo, ali je za letos potreben rebalans, in pripravila osnutek proračuna za leto 2015.

Vlada bo varčevala (restriktivna fiskalna politika). Cerar je napovedal zmanjšanje javnih izdatkov ob sočasnem učinkovitejšem pobiranju obstoječih davkov.

Nato je po področjih ponovil prioritete vlade, tako kot so jih pred tem na zaslišanjih že uspešno zagovarjali kandidati za ministre.

Cerar je poudaril, da bodo predani »politiki, ki bo Slovenijo popeljala iz krize, vanjo prinesla stabilnost ter višjo politično in pravno kulturo«.

V Združeni levici, ki se je odločila ostati v opoziciji, menijo, da novi vladi grozi usoda preteklih treh. Ukrepi, ki jih napovedujejo, se namreč od predhodnih ne razlikujejo.

»Ljudje so volili nove obraze, ker so zaupali, da bodo novi obrazi v politiko prinesli nove koncepte in našli pot iz krize. A po današnjem dnevu bodo razočarani. Nova ministrska ekipa ni pripravljena in ni sposobna za radikalni preobrat, s katerim bi država po razvitosti in družbenem standardu spet začela dohitevati razvitejši zahod,« je dejal predsednik poslanske skupine ZL Luka Mesec.

»Obrata ni pričakovati, saj ministri ne prinašajo nikakršnih novih konceptov ali rešitev. Nasprotno. Ta vlada bo nadaljevala vse ključne projekte in politike, ki so odnesle prejšnje tri vlade. Med zaslišanji kandidatov za ministre smo slišali, da se bo nadaljevala privatizacija, da mora biti javne uslužbence strah za delovna mesta, da se bo nadaljevalo varčevanje pri najšibkejših slojih, da je potreben poseg v pokojnine, da se škodljivega fiskalnega pravila ne bo izbrisalo iz ustave, temveč spravilo v tek, da največje slovenske banke po koncu mandata ne bodo več v javni lasti, … Kandidat za finančnega ministra je ta program poimenoval: »Gospodarska osamosvojitev«. Če je to gospodarska osamosvojitev, očitno prehajamo v čas orwellovskih parol tipa: »Vojna je mir, svoboda je suženjstvo, nevednost je moč.« Tak program ni nič drugega kot dokončna podreditev te države tujim centrom moči in podvrženje njenega prebivalstva arbitrarnosti finančnih trgov, ki se jih tako bojimo že zdaj. Na ekonomskopolitičnem področju torej nič novega,« je Mesec napovedal nepodporo ZL vladi Mira Cerarja.

Fototermin z novoizvoljenimi ministri in ministricami, predsednikom vlade in predsednikom DZ .

Fototermin z novoizvoljenimi ministri in ministricami, predsednikom vlade in predsednikom DZ .
© Borut Krajnc

»Očitno se je lažje pokoriti diktatu okoliščin, ljudstvo pa prepričevati, da je to pot iz krize. Če bi bilo to res, bi danes Hrvaška ali pa druge države Vzhodne Evrope, ki so deset ali dvajset let pred nami izvedle vse te spremembe, cvetele v zaposlenosti, tehnološki razvitosti, ljudje pa bi se tja množično preseljevali. Pa se ne. Nekatere od teh držav so izgubile tudi po tretjino prebivalstva, razlike med bogatimi in revnimi niso nikjer na svetu večje kot tam, revščina in beda pa tudi ne. In pri nas ne bo nič drugače,« je še dejal Mesec. »Če zaključim z Einsteinom: norost je delati vedno isto stvar in pričakovati drugačne rezultate.«

S potrditvijo vlade Mira Cerarja bodo iz poslanskih klopi v ministrske vrste odšli štirje poslanci, dva iz poslanske skupine DeSUS in dva iz SD. Predsedujočega SD Dejana Židana, ki bo tudi v novi vladi vodil kmetijski resor, bo glede na volilni rezultat na predčasnih državnozborskih volitvah v poslanskih klopeh nadomestila Marija Bačič. Veber, ki je trenutno podpredsednik DZ, v minulem sklicu pa je poslanskemu zboru nekaj časa tudi predsedoval, bo v novi vladi vodil obrambni resor. V poslanskih klopeh ga bo predvidoma nadomestil nekdanji minister SD za finance Franc Križanič. Predsednika DeSUS Karla Erjavca, ki bo ostal na čelu zunanjega ministrstva, bo v poslanskih klopeh predvidoma nadomestila Marija Antonija Kovačič. Namesto poslanke DeSUS Bizjak Mlakarjeve, ki prevzema ministrstvo za kulturo, pa bo med poslance sedla Jana Jenko, ki je bila poslanka DeSUS že v minulem mandatu.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.