|  Družba

Prijeli bombnega napadalca na nekdanjo tožilko

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada so v sodelovanju s policisti specialne enote in ljubljanskimi kriminalisti aretirali moškega, ki je osumljen, da je pred tednom dni vrgel ročno bombo na dvorišče stanovanjske hiše nekdanje državne tožilke. Gre za 27-letnega soseda tožilke, sicer starega znanca policije, ki je dejanje priznal. Več>>

Pri tarči napada naj bi šlo za nekdanjo ljubljansko tožilko in vodjo skupine državnih tožilcev za posebne zadeve Jožico Boljte Brus. Osumljeni, ki je sicer dejanje že priznal, živi v neposredni bližini tožilkine hiše, policisti pa so ga ovadili zaradi kaznivih dejanj poskusa uboja, povzročitve splošne nevarnosti ter nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem ali eksplozivom.

Moški je bil že v preteklosti večkrat obravnavan in obsojen zaradi kaznivih dejanj z znaki nasilja in serije požigov. Z zadnjega prestajanja kazni je prišel tri dni pred samim dogodkom.

Dejstvo, da je bila bomba odvržena na dvorišče hiše, v kateri biva nekdanja tožilka, je sicer narekovalo številne motive za napad, zaradi česar je bila preiskava dokaj zahtevna, je na tiskovni konferenci povedal direktor Uprave kriminalistične policije Marjan Fank. Motiv še zdaj sicer ni povsem jasen, zato kriminalisti še naprej preverjajo določene okoliščine.

Po besedah Fanka ni neposredne potrditve, da bi bil osumljeni le izvrševalec, nekdo drug pa naročnik, a policija preiskuje tudi v tej smeri. Intenzivnost varovanja, ki je bilo tožilki odrejeno takoj po eksploziji, se bo prilagajala ugotovitvam preiskave.

V bombnem napadu v večernih urah 15. septembra ni bil poškodovan nihče, nastala je samo gmotna škoda v višini okoli tisoč evrov, poškodovano je bilo pročelje tožilkine hiše in pa sosedove ter vozilo, parkirano na dvorišču. Bombo je storilec namreč odvrgel neposredno ob vhodu v hišo, poroča STA.

Na vrhovnem državnem tožilstvu ponovno poudarjajo, da ostro obsojajo nasilno dejanje, storjeno pred hišo upokojene državne tožilke, še zlasti, če je povezano z njenim nekdanjim delom. Zato je pohvalno, da je domnevni storilec tega dejanja hitro odkrit in priveden pred sodnika. (dv)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.