Tamara Kajtazović

 |  Svet

Odpustki največjim onesnaževalcem

Trboveljski Lafarge Cement

Trboveljski Lafarge Cement
© Boštjan Pihler

Odbor Evropskega parlamenta za okolje je potrdil načrt brezplačnega podeljevanja dovolilnic za izpuste toplogrednih plinov v vrednosti pet milijard evrov. S tem želi težki industriji omogočiti večjo konkurenčnost na globalnih trgih. Več>>

Dovolilnice so del Sheme trgovanja z izpusti, prek katere poskuša EU do leta 2030 zmanjšati izpuste toplogrednih plinov. Evropska komisija je maja predlagala, da bi večina evropske težke industrije dobivala dovolj dovolilnic, da jim za izpuste toplogrednih plinov ne bi bilo potrebno doplačevati.

Predlog je že takrat naletel na kritike okoljevarstvenikov, ki zahtevajo, naj podjetja plačujejo za svoje izpuste toplogrednih plinov. Le tako bodo namreč motivirani investirati v nove tehnologije, ki povzročajo manj izpustov.

Kljub pritiskom okoljevarstvenikov je odbor za okolje odločitev o podelitvi dovolilnic v vrednoti pet milijard evrov vseeno podprl. Resda s tesno večino – 34 članov odbora je bilo za, 30 proti, štirje pa vzdržani.

Načrt Evropske komisije so podprle predvsem desnosredinske skupine, nasprotovale pa so mu zelene in liberalne, ki so prepričane, da gre za nepotrebno zapravljanje javnih sredstev. Poleg tega je po mnenju nasprotnikov novih olajšav neupravičeno, saj je pripeljalo do absurdnih dobičkov za nekatere izmed največjih onesnaževalcev planeta.

Odločitev odbora sicer prihaja ravno v času podnebnega vrha svetovnih voditeljev v New Yorku, na katerem so po besedah generalnega sekretarja Združenih narodov Ban Ki Muna dosegli pomembne zaveze za ukrepanje proti podnebnim spremembam.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.