Tamara Kajtazović 

 |  Družba

Kazni za uporabnike aplikacije Uber

© Profimedia

Potem ko je po protestih in stavkah taksistov Barcelona prepovedala uporabo aplikacije Uber in uvedla kazni za uporabnike, ji je sedaj sledil tudi Madrid. Legalnost uporabe aplikacije, ki zagotavlja cenejši prevoz, je sicer predmet vročih razprav v več državah. Več>>

Kot smo že pisali v Mladini, je Uber mobilna aplikacija, s katero prikličemo prevoz. Glede na lokacijo, na kateri se nahajamo, aplikacija opozori najbližjega razpoložljivega voznika in nam pokaže, kako hitro bo avto pripeljal. Prevoz vozniku plačamo prek mobilne aplikacije glede na prevoženo razdaljo. S tem aplikacija predstavlja konkurenco taksistom, ki so se že uprli v več evropskih mestih. Trdijo, da gre za nelojalno konkurenco, saj aplikacija računa zgolj 70 centov na kilometer oziroma 30 centov na minuto, poleg tega pa vozniki ne plačujejo prispevkov kot so davki, zavarovanje in licenca.

Španski The Local poroča, da v Barceloni uporabnikom aplikacije grozi kazen v višini 4,000 evrov in zaseg vozila. Madridske oblasti so še strožje – kazni se gibljejo med 4,000 in 6,000 evri, najvišja možna je 18,000 evrov in zaseg vozila, če bi se prekršek ponavljal.

O kaznih za uporabo aplikacije poročajo tudi čez lužo. V kanadski Ottawi so v zadnjih dneh že oglobili dva uporabnika, očitajo jima vožnjo taksija brez licence. Oblasti so kršitelja ujele tako, da sta dva mestna uradnika pod krinko rezervirala prevoz preko aplikacije.

Mestne oblasti tako v Madridu kot v Ottawi pravijo, da mora imeti voznik, ki zagotavlja komercialne prevozne storitve, ustrezno dovoljenje. Po njihovem mnenju je storitev, ki jo ponuja aplikacija Uber, ilegalna. Sodišče v Frankfurtu je sicer nedavno zavrnilo podobne argumente, ko je Nemčija skušala aplikacijo prepovedati na svojih tleh. V splošnem so mnenja deljena – londonski komisar za transport je recimo dejal, da Uber ne predstavlja resne konkurence klasičnim črnim taksijem v Londonu, ki so po njegovem veliko bolj zanesljivi in varni. Po drugi strani je kanadski zunanji minister sprožil veliko zgražanja s tvitom, da so v Ottawi taksiji netočni in nezanesljivi in da razume čedalje večje povpraševanje po aplikaciji Uber.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.