STA, MM

 |  Svet

Ebola pred vrati

Bruselj od Madrida zahteva pojasnila o prvem primeru okužbe z ebolo

Evropska unija je sporočila, da je od Španije zahtevala pojasnila, kako se je medicinska sestra, ki je v bolnišnici v Madridu skrbela za bolnika z ebolo, okužila s to smrtonosno hemoragično mrzlico. Iz Madrida so medtem sporočili, da obstaja "majhna možnost", da se je še kdo okužil z virusom ebole. Več morebitnih ogroženih že nadzirajo. Evropska komisija je v ponedeljek poslala španski ministrici za zdravje Ani Mato pismo, v katerem zahteva pojasnila, kako je lahko prišlo do okužbe kljub vsem varnostnim ukrepom, je sporočil tiskovni predstavnik komisije Frederic Vincent. To je prvi znan primer okužbe s to hemoragično mrzlico izven Afrike. VEČ>>

"Očitno je nekje problem," je dejal Vincent, saj naj bi vse države članice Evropske unije sprejele ukrepe za preprečitev izbruha ebole. Španske oblasti so v ponedeljek sporočile, da sta dva testa potrdila, da se je z ebolo okužila medicinska sestra v madridski bolnišnici Carlos III., kjer je kot del 30-članske zdravniške ekipe skrbela za španska misijonarja, ki so ju zaradi ebole prepeljali iz Afrike in sta kmalu zatem umrla. Misijonar Miguel Pajares, ki so ga prepeljali iz Liberije, je umrl 12. avgusta, Manuel Garcia Viejo, ki je zbolel v Sierri Leone, pa 25. septembra.

Španske zdravstvene oblasti skušajo sedaj ugotoviti, s kom je bila 40-letna medicinska sestra v stikih, saj se je slabo počutila od 30. septembra, v bolnišnico pa so jo zaradi vročine sprejeli v nedeljo, 5. oktobra. Oseba je sicer kužna šele, ko ima simptome. Simptomi - vročina, bolečine v mišicah, bruhanje, krvavitev - se lahko pokažejo šele 21 dni po okužbi. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa, ki navaja španske medije, naj bi imela že teden dni nizko vročino, a zdravniki temu sprva niso pripisovali pomena.

Sedaj nadzirajo okoli 30 oseb, tako njenega soproga kot sodelavce, da bi ugotovili, če imajo simptome okužbe. Španski mediji, ki so navajali vire španskih zdravstvenih oblasti, so danes poročali, da so njenemu soprogu podaljšali karanteno.

Fernando Simon, vodja za nujne zadeve na španskem ministrstvu za zdravje, je za radio Cadena Ser danes dejal, da je "možnost okužbe majhna, da pa obstaja" in da zato preučujejo omenjene primere. Ministrica za zdravje Ana Mato pa je sklicala krizni sestanek vodij regionalnih zdravstvenih oblasti. Vincent je še dodal, da Evropska komisija kljub prvemu primeru okužbe z ebolo v Evropi ni pretirano zaskrbljena in da verjame, da ostaja možnost širitev virusa ebole v Evropi "zelo malo verjetna". Kljub temu komisija upa, da ji bo Madrid pojasnila poslal najkasneje do srede, tako da bodo o primeru lahko razpravljali predstavniki EU.

Po njegovi oceni pa bi lahko bil primer "na nek način lekcija za druge države članice", saj je madridska bolnišnica, v kateri se je medicinska sestra okužila, določena kot center za zdravljenje ebole. Medicinsko sestro, ki je poročena in brez otrok, sedaj zdravijo v karanteni v bolnišnici Alcorcon v predmestju Madrida. Bila naj bi stabilna, čeprav ima še vedno vročino. V Evropi in ZDA so doslej primere ebole zdravili samo pri ljudeh, ki so jih okužene pripeljali iz Afrike.

Najhujša epidemija ebole je v zahodni Afriki zahtevala že več 3439 življenj med 7478 okuženimi, kažejo najnovejši podatki Svetovne zdravstvene organizacije do 1. oktobra. Ameriški predsednik Barack Obama je v ponedeljek po srečanju s člani nacionalnega sveta za varnost pozval k še več ukrepom v boju proti eboli. Hkrati je ostale države opozoril, da niso dovolj dejavne na tem področju. Napovedal je tudi strožji nadzor letalskih potnikov v ZDA, da bi tako preprečili širjenje bolezni v ZDA. Podrobnosti o tem, kako podroben bo nadzor letalskih potnikov, Obama ni navedel. Je pa še dejal, da je možnost množičnega izbruha ebole v ZDA "zelo majhna".

Ameriški predsednik je tudi okrcal "države, ki menijo, da lahko sedijo križem rok in prepustijo ZDA, da naredi svoje", pri tem pa poimensko držav ni navedel. Dodal je, da se bo ta nedejavnost odrazila v "manj učinkovitem in počasnejšem odgovoru". "In to tudi pomeni, da lahko potencialno širjenje te bolezni izven meja zahodne Afrike postane verjetnejše," je še dejal. V ZDA so pred tednom dni diagnosticirali ebolo pri nekem moškem, ki je prišel iz Liberije. Šlo je za prvi primer diagnoze ebole v ZDA, kjer so sicer doslej že uspešno pozdravili ameriškega zdravnika in medicinsko sestro.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.