|  Politika

Pismo: Pobuda za uvedbo dveh pokrajin po evropskem vzoru

Pobuda za uvedbo dveh pokrajin po evropskem vzoru

Pismo upokojenih ravnateljev iz Maribora poslankam in poslancem ter vladi: Pobuda za uvedbo dveh pokrajin po evropskem vzoru >>

Upokojeni ravnatelji iz Maribora obžalujemo, da naši politiki ne premorejo dovolj razuma in modrosti, da bi Slovenija imela uspešnejšo razvojno politiko, ki bi omogočala blagostanje v državi. V Evropi je povsem razumljivo, da so na primer vojska, policija ali zunanje zadeve vodene in urejene na nivoju države, razvoj pa je v veliki meri odvisen od dežel, regij ali pokrajin. Te so nosilke razvoja in nerazvitim EU pomaga z dodatnimi sredstvi.

Da ne bi prišlo do zlorab pri pridobivanju teh sredstev pa morajo le te imeti v povprečju 900. 000 prebivalcev in ekonomski kazalci so pokazali, da je to število smotrno tudi za ekonomsko upravičenost njihovega delovanja. Če jih država ne ustanovi z aktom, ki določa njihove pristojnosti in financiranje, to vodi v hudo centralizacijo, ki se žal mnogokrat pokaže kot zavora razvoja.

Doslej so tudi politiki omogočili ustanovitev države, z zakonodajo uredili njeno delovanje, niso pa premogli volje in spoznanja, da bi za uspešen razvoj države morali osmisliti tudi 143. člen Ustave in uzakoniti ustanovitev pokrajin po evropskem vzoru. Agonija pokrajin traja že več kot dvajset let. Z njihovo ustanovitvijo bi se tudi v naši ureditvi odprla pot za proces decentralizacije in uveljavljanje načela subsidiarnosti, ki ju obstoječa odsotnost pokrajin ne dopušča. Prav v njih se skriva srčika našega razvoja pa tudi decentralizirana politika bi prisilila politike, da bi delali bolj poglobljeno in v večjo korist državljank in državljanov.

Seveda je mogoče, da bi Slovenija postala sama pokrajina in bi bil sedež pokrajine in države v Ljubljani, vendar je za to potrebno imeti dobre argumente. Poleg tega, da s tem ne odpravimo centralizacije, se lahko zgodi, da Slovenija v celoti zaradi razvitosti ne bi mogla več črpati evropskih sredstev, kot sedaj, ko je statistično razdeljena na dve kohezijski regiji.

Spoštovane poslanke in poslanci, izvoljeni cvetovi državljank in državljanov, politične stranke ter ministrice in ministri naše vlade, prosimo vas, da za naše skupno dobro v tem mandatu strete še zadnji oreh in s projektom uvedbe pokrajin odprete možnosti za razvoj, ljudem pa omogočite, ko s spoštovanjem ustave dokončate teritorialno strukturo lokalne samouprave v Republiki Sloveniji, da bodo živeli v državi, ki omogoča blagostanje.

Izvoljeni ste tudi zato, da predramite speči člen Ustave, ki zagotavlja razvoj.

Podpisniki pobude po abecednem redu: Slavica Dobnik, Đuro Đakovac, Srečko Hecl. Majda Jecelj, Ivan Ketiš, Nevenka Kisner, Bojan Kovačič, Rudi Moge, Albin Rosc, Miran Štuhec, Marijan Velnar, Alfonz Vreznik.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.