TK, STA

, 07:30  |  Politika

V pričakovanju pogovora med Bulčevo in Junckerjem

Prihodnji predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker bo po današnjem pogovoru z novo slovensko kandidatko za evropsko komisarko Violeto Bulc presodil, ali je primerna kandidatka in kateri resor bi lahko prevzela. Juncker Bulčeve še ne pozna dovolj dobro, da bi lahko komentiral njeno imenovanje za komisarsko kandidatko, je dejal njegov tiskovni predstavnik. Več>>

Juncker bo v pogovoru z Bulčevo preveril, ali izpolnjuje tri temeljna merila: usposobljenost, neodvisnost in zavezanost Evropi. Če bo z novo slovensko komisarsko kandidatko zadovoljen, bo pripravil nov seznam vseh komisarskih kandidatov, ki ga bodo morale potrditi članice EU. Postopek lahko traja dan ali dva, nato pa sledi zaslišanje Bulčeve v Evropskem parlamentu. Zaradi zapletov s slovensko kandidaturo bo najverjetneje prišlo do zamude pri začetku delovanja nove Evropske komisije, ki bi sicer morala pričeti z delom 1. novembra.

Resor, ki bi ga Bulčeva prevzela, še ni znan – odvisen je predvsem od drugih sprememb v Junckerjevi ekipi. Še vedno obstaja možnost, da dobi položaj podpredsednice za energetsko unijo, potencialni kandidat za to mesto je tudi sedanji komisar za energijo Günther Oettinger. Bulčeva bi v tem primeru lahko dobila resor za digitalno gospodarstvo in družbo, ki je bil Oettingerju dodeljen v sestavi nove komisije. Bulčeva je sicer že v Bruslju, kjer naj bi se udeležila sestankov s člani politične skupine evropskih liberalcev (Alde), tudi z njihovim vodjo Guyjem Verhofstadtom.

Bulčeva sicer trenutno opravlja funkcijo ministrice brez resorja, pristojne za razvoj, strateške projekte in kohezijo. Je tudi 100-odstotna lastnica podjetja Vibacom, ki razvija orodja in rešitve za spodbujanje dolgoročne organske rasti podjetij na podlagi ključnih sposobnosti in vrednot. Bila je tudi predsednica upravnega odbora fundacije Umanotera in članica upravnega odbora združenja Manager, a je s položajev odstopila, ko je postala ministrica. O njenih aktivnostih smo poročali tudi v Mladini.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.