dv, sta

 |  Politika

Junckerjeva ekipa potrjena

Evropski poslanci so na plenarnem zasedanju v Strasbourgu potrdili komisarko ekipo Jeana-Clauda Junckerja. Po več tednih zaslišanj komisarskih kandidatov ter usklajevanj in kupčkanj med političnimi skupinami bo nova Komisija petletni mandat začela na dan spomina na mrtve. Novi predsednik Komisije je obljubil bolj socialno Evropo, podrobnosti 300 milijard evrov težkega investicijskega programa pa bo oznanil do konca leta. Napovedal je še, da se EU vsaj nadaljnjih pet let ne bo priključila nobena nova članica. Več>>

"Temeljito sem spremljal vseh 29 zaslišanj komisarskih kandidatov in prišel sem do določenih zaključkov," je v nagovoru evroposlancem pred glasovanjem dejal Juncker. "Nisem in ne bom sluga Evropskega parlamenta, a poslušam vas," je poudaril in napovedal nekaj pričakovanih novosti.

Madžaru Tiborju Navracsicsu je odvzel del pristojnosti za državljanstvo in mu poleg izobraževanja, kulture in mladih dodal še področje športa. Prvemu podpredsedniku komisije Fransu Timmermansu pa je zaupal še skrb za trajnostni razvoj.
Nadzor nad zdravili in farmacevtskimi izdelki je vrnil v roke komisarja za zdravje in vendarle ne bo del resorja za notranji trg, industrijo in podjetništvo, v slednjega pa po novem prehaja področje vesolja, ki naj bi bilo po prvotnih načrtih v resorju s prometom.

V nagovoru se je Juncker nato dotaknil najbolj perečih izzivov in vročih tem v EU. Vztraja pri napovedanem 300 milijard evrov težkem investicijskem programu, saj Evropa za rast nujno potrebuje ciljne investicije.

Pravila pakta za stabilnost in rast se pod njegovo komisijo ne bodo spreminjala, a uresničevali jih bodo s fleksibilnostjo, je napovedal. Niti proračunska disciplina sama po sebi niti zadolževanje samo po sebi ne prinašata rasti, potrebujemo oboje, skupaj s strukturnimi reformami in investicijami, je poudaril. "V evrskem območju imata le še dve državi bonitetno oceno AAA," je dejal. Te ocene so pomembne, a za Evropo in svojo komisijo si želi tudi socialno oceno AAA, ki ni nič manj pomembna.

Glede spornega mehanizma za reševanje sporov med državami in investitorji (ISDS), katerega žrtev bi lahko bile države članice EU po tem, ko bi EU in ZDa sklenile prostotrgovinski sporazum, je zatrdil, da ne bo pristal, da bi ta omejeval pristojnosti nacionalnih sodišč. Močno si želi, da bo sporazum TTIP sklenjen, a le v skladu z evropskimi pravili in vrednotami.

V zvezi s prihodnjo širitvijo EU je ponovil, da se bodo širitvena prizadevanja intenzivno nadaljevala, a da ni prav dajati nerealnih obljub in zavajati ljudi - v prihodnjih petih letih na članstvo v EU ne bo pripravljena nobena država.

Glede dejstva, da je uspel zbrati obljubljenih devet komisark, čeprav je bilo za to potrebnega veliko truda, je Juncker priznal, da "je devet žensk od 28 komisarjev še vedno patetično".

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.