TK, STA

, 09:00  |  Svet

Varnostniki Blackwaterja krivi poboja v Bagdadu

Varnostnike zasebnega vojaškega podjetja Blackwater, ki so leta 2007 streljali na trgu v Bagdadu in ubili 14 ter ranili 17 ljudi, je porota ameriškega zveznega sodišča spoznala za krive 30 od 33 točk obtožnice. Vsi štirje varnostniki morajo za najmanj 30 let v zapor, enemu od varnostnikov, Nicholasu Slattnu, pa grozi dosmrtna ječa. Več>>

Podjetje Blackwater je za diplomatsko varnost najel ameriški State Department. Ena izmed zloglasnejših stvari, ki so se dogajale med iraško vojno, je bila vpletenost vojaških plačancev ameriškega podjetja Blackwater v številne poboje Iračanov, kot smo poročali v Mladini. Tožilstvo je med procesom opozarjalo na zaničevalen odnos varnostnikov Blackwaterja do iraških civilistov.

Obtoženi vojaki so trdili, da je šlo za samoobrambo in so le odgovorili na napade nanje. Ameriško tožilstvo je to izpodbijalo in za priče poklicalo več deset Iračanov, ki so potrdili, da na varnostnike Blackwaterja ni streljal nihče. Eden od varnostnikov, Nick Slatten, je bil spoznan krivega za umor voznika v avtomobilu, ki je Iračana ustrelil z ostrostrelsko puško iz oklepnega vozila. Ostali trije - Paul Slough, Evan Liberty in Dustin Heard - so bili spoznani za krive več točk ubojev, poskusov ubojev in prekrškov glede orožja.

V Mladini smo že pisali o zasebnih vojaških podjetjih – tudi o tem, da v ta podjetja odhajajo tudi nekateri nekdanji vojaki Slovenske vojske.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.