TK, STA

 |  Ekonomija

25 evropskih bank ni prestalo stresnih testov

Evropska centralna banka (ECB) je objavila poročilo o finančnem pregledu 130 pomembnih bank v območju evra. Od tega 25 bank iz 11 držav ni prestalo stresnih testov v primeru neugodnih gospodarskih gibanj, med njimi tudi dve slovenski, in sicer NLB in NKBM. SID banka je obremenitveni test po osnovnem in negativnem scenariju prestala uspešno.  Več>>

ECB je za posamezno banko objavila podrobne rezultate pregleda kakovosti sredstev ob koncu leta 2013. 12 od 25 bank, ki testa niso prestale, je v letošnjem letu že okrepilo kapital z dodatnimi 15 milijardami evrov, torej bo svoj kapital moralo okrepiti še 13 bank, in sicer za 10 milijard evrov v prihodnjih šestih do devetih mesecih. Vsaka banka, ki testa ne naredi, ima dva tedna časa, da ECB pojasni, kaj je v letošnjem letu že naredila za izboljšanje svoje kapitalske trdnosti, in opisala, na kakšen način namerava svoje stanje popraviti v prihodnje. ECB bo nato te dokumente pregledala, tako da bo dejanska ocena kapitalskega primanjkljaja banke zares znana šele čez en mesec.

Posamezna banka je test opravila, če je njena kvota najboljšega kapitala oz. navadnega lastniškega temeljnega kapitala (CET1) v primeru osnovnega scenarija ostala nad osmimi odstotki, v primeru neugodnega scenarija pa nad 5,5 odstotka.

Slovenske banke NLB, NKBM in SID imajo v osnovnem scenariju kapitalski presežek, medtem ko bi po neugodnem scenariju konec leta 2016 NLB in NKBM izkazovali kapitalski primanjkljaj v višini 65 milijonov evrov. SID banka bi po neugodnem scenariju izkazovala kapitalski presežek.

S pregledom 130 bank je ECB pokrila približno 85 odstotkov bančnega sistema v 19 državah, 18 iz območja evra in v Litvi, ki bo vanj vstopila prihodnje leto. Med 25 bankami, ki testa niso prestale, je sicer devet italijanskih, tri ciprske, tri grške, dve belgijski, dve slovenski ter po ena banka iz Nemčije, Avstrije, Španije, Francije, Irske in Portugalske.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.