Darja Kocbek

, 07:30  |  Ekonomija

ECB se seli v novo razkošno 1,2 milijarde evrov vredno stavbo

Kaj naredijo ljudje, ko imajo na voljo res veliko denarja? Nekaj si privoščijo – potovanje, novo tehniko, avtomobil, morda novo nepremičnino. Ko govorimo o tem, je navadni državljan enak Evropski centralni banki (ECB). Ta si je namreč s svojimi dobički financirala novo stavbo. Ker gre za banko, je ta stavba nekoliko večja. Več>>

Steklena palača v Frankfurtu, v katero so začeli seliti ECB, bo predvidoma stala 1,2 milijarde evrov. Dokončni stroški bodo predvidoma znani konec prihodnjega leta, poroča spletni Spiegel.

V prihodnjih tednih bodo v novo stavbo preselili za 20 tisoč škatel stvari. Selitev bo predvidoma končana do konca novembra. Slavnostno otvoritev načrtujejo šele v začetku prihodnjega leta. V novi stavbi je prostora za 2900 zaposlenih. Po poročanju Irish Timesa, v njej kljub temu ne bo dovolj prostora za vse zaposlene na ECB. Po prvotnih načrtih bi nova stavba morala biti končana že leta 2011, stati pa bi morala 850 milijonov evrov. Podražitev na 1,2 milijarde evrov opravičujejo s podražitvijo gradbenega materiala in povečanjem stroškov gradnje, z zamenjavo izvajalca in težkimi razmerami za delo.

ECB se je odločila dograditi novo stavbo na podlagi ocene, da s plačilom najemnine v starih prostorih zapravlja davkoplačevalski denar. Da je bolj gospodarno dograditi svoje prostore, je evropsko računsko sodišče priporočilo vsem evropskim institucijam, je pojasnila tiskovna predstavnica ECB.

V novi stekleni palači se bo svet guvernerjev ECB, katerega član je tudi guverner banke Slovenije Boštjan Jazbec, sestajal v 41. nadstropju, od koder je čudovit razgled na mesto Frankfurt in reko Maino. Kritiki pravijo, da je nova steklena palača preveč razkošna za institucijo, ki pridiga o monetarni razumnosti, poroča Europa Online Magazine. ECB je ena od članic trojke, ki je kriznim državam predpisovala stroge varčevalne ukrepe.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.