Tamara Kajtazović

 |  Svet

Azilni sistem Evropske unije nedelujoč

Leto 2013 je zaznamoval velik porast v številu prosilcev za azil v Evropski uniji (EU). Okrog 450.000 beguncev je zaprosilo za azil v državah članicah, mnogi od njih so v iskanju pribežališča tvegali življenje. A evropski azilni sistem ne deluje dobro, sta prepričana tako Visoki predstavnik Združenih narodov za begunce Antonio Guterres kot tudi Komisar za človekove pravice Sveta Evrope Nils Muižnieks.

V letu 2013 je število prisilno razseljenih prvič po drugi svetovni vojni doseglo 50 milijonov – od tega je bilo zaradi oboroženih konfliktov in nasilja razseljenih 33,3 milijona ljudi (preostanek pa zaradi naravnih katastrof). A države članice EU so recimo leta 2013 zagotovile azil samo 136.000 beguncem. Do tega je kritičen Muižnieks - po njegovih besedah je Evropa, ena izmed najbogatejših regij na svetu, od leta sprejela samo okrog šest odstotkov sirskih beguncev.

Komisar tako poziva, da morajo vse evropske države postati bolj solidarne in prevzeti svojo odgovornost pri zagotavljanju učinkovite zaščite tistim, ki jo potrebujejo. Državam priporoča, da prenehajo s politikami, ki sirskim beguncem onemogočajo dostop, saj povečujejo neredne migracije in so voda na mlin trgovcem z belim blagom. Poleg tega je potrebno prenehati vračati begunce v države, katerih azilni sistemi in gospodarstva se ne morejo spopadati s povečanim številom beguncev, ker ne zmorejo zagotavljati ustreznega sprejema in zaščite ranljivim osebam. Evropa se mora po Muižnieksovih besedah odzvati na pozive Urada Visokega komisarja za begunce (UNHCR) in zagotoviti podporo sosednjim državam Sirije – ne le s finančno pomočjo, ampak tudi z mednarodno solidarnostjo pri sprejemanju več sirskih beguncev.

Prav tako morajo evropske države poskrbeti za večjo integracijo sirskih beguncev v družbo, saj je zelo verjetno, da bodo zaradi dolgotrajnega konflikta v Siriji ostali in postali državljani držav sprejemnic. Muižnieks je prepričan, da morajo vsi begunski otroci imeti državljanstvo – prihodnost sirskih otrok mora biti prioriteta v odzivu Evrope na beg sirskih beguncev.

Tudi Guterres je dejal, da je trenutni evropski azilni sistem nedelujoč. Evropska unija bi morala zagotavljati azil beguncem, države članice pa bi morale enakopravno deliti odgovornost pri sprejemanju beguncev. Nemčija, Švedska, Združeno kraljestvo, Francija, Italija in Belgija so skupaj sprejele skoraj tri četrtine vseh beguncev. Največ beguncev v EU sta sicer sprejeli Švedska in Nemčija. »Švedska in Nemčija delata pravilno, a nujno je, da ostale države naredijo isto in da vse prevzamejo svojo odgovornost,« poudarja Guterres. Države članice morajo implementirati obstoječe direktive EU in uskladiti načine procesiranja prošenj za azil. Če se to ne izkaže za uspešno, je ena od možnosti po Guterresovih besedah tudi vpeljava sistema kvot.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.