Finsko sodišče obsodilo Patrio za podkupovanje na Hrvaškem

© Borut Peterlin

Na Finskem sta bila zaradi podkupovanja pri prodaji oklepnikov Hrvaški obsojena izvršni podpredsednik Patrie Vehicles Heikki Hulkkonen in zastopnik Patrie na Hrvaškem Reijo Niittynen, ki je bil tudi zastopnik Patrie v Sloveniji. Obsojena sta na leto in osem mesecev pogojne kazni, Patria pa bo morala plačati 297.000 evrov kazni. Direktor prodaje Tuomas Korpi je bil oproščen. Za slovenski del procesa proti Patrii na Finskem se pritožbeni proces začenja prihodnji torek na višjem sodišču v kraju Turku.

Sodišče v kraju Hämeenlinna je vodilna moža finskega orožarskega podjetja obsodilo zaradi podkupovanja pri prodaji oklepnikov Patrie Hrvaški leta 2007. Vrednost pogodbe, ki so jo s predstavniki finskega podjetja podpisali takratni predstavniki hrvaškega obrambnega ministrstva in podjetja Đuro Đaković iz Slavonskega Broda, je bila 112 milijonov evrov. Pri tem naj bi Patria izplačala podkupnine hrvaškim predstavnikom, med njimi pa naj bi bila tudi bivši hrvaški predsednik Stipe Mesić in bivši direktor Đura Đakovića Bartol Jerković. Finsko tožilstvo proti hrvaškim državljanom sicer ni sprožilo pregona, ker da je to naloga Hrvaške. Mesić je obtožbe zanikal in menil, da gre za poskus njegove diskreditacije.

Tožilstvo je sicer za Hulkkonena, Niittynena in Korpija zahtevalo po dve leti zapora in 300.000 evrov kazni za podjetje Patria. Sodišče je na koncu odločilo, da podjetju zaradi dolgotrajnosti postopka kazen znižajo za 3000 evrov, obsojenima pa zaradi njune dosedanje nekaznovanosti dosodijo pogojno kazen, je za STA pojasnil finski tožilec v primeru Jukka Rappe. Tričlanski sodni senat je odločil soglasno.

Obsojena predstavnika Patrie sta že napovedala pritožbo, navajajo finski mediji. Rappe pa se glede pritožbe še ni odločil. Pojasnil je, da ima tožilstvo v skladu s finsko zakonodajo možnost, da po pritožbi obrambe še lahko sproži proti-pritožbo.

Za slovenski del procesa proti Patrii se pritožbeni proces začenja prihodnji torek, 24. februarja, na višjem sodišču v kraju Turku. Proces bo trajal do 9. aprila s povprečno dvema obravnavama na teden, na katerih bosta tožilstvo in obramba ponovno predstavila svoje dokaze. Hulkkonen, Korpi, Niitynen ter še dva nekdanja visoka uslužbenca Patrie so bili januarja sicer na sodišču v Hämeenlinni oproščeni obtožb za podkupovanje v primeru prodaje Patriinih oklepnikov v Sloveniji.

Sodni proces na Finskem bi sicer sprva moral biti združen tako za Slovenijo kot za Hrvaško, a je sredi sojenja glavni sodnik umrl. Sodišče je nato primer razdelilo in končalo slovenski del, hrvaški pa se je nato jeseni začel z novim sodnim senatom.

»Položaj je zdaj zelo zanimiv, glede na podobnost zadev v obeh primerih,« je povedal tožilec Rappe. Obtoženi v obeh primerih, tako za Slovenijo kot Hrvaško, so namreč isti, podobni so bili tudi marketinški projekti, prodaja je bila izvedena v približno enakem obdobju in na zelo podoben način, je pojasnil Rappe.

Podkupovalna afera prodaje Patriinih oklepnikov v Sloveniji se je sodno odvila še v Avstriji in v Sloveniji. V Avstriji je bil zaradi podkupovanja pri prodaji osemkolesnih oklepnikov Sloveniji na prvi stopnji obsojen glavni posrednik Wolfgang Riedl, v Sloveniji pa tedanji predsednik slovenske vlade Janez Janša ter Ivan Črnkovič in Tone Krkovič. Janšo je obsodilo na dve leti zapora, Črnkoviču in Krkoviču pa je prisodilo 22 mesecev zaporne kazni. Vsi trije so dobili tudi po 37.000 evrov stranske denarne kazni. V Avstriji se pritožbeni postopek še ni končal, v Sloveniji pa sta obsodilno sodbo potrdila tudi višje sodišče v Ljubljani in vrhovno sodišče. Zadeva je zdaj pred ustavnimi sodniki, ki so do končne odločitve že zadržali izvajanje sodbe Janši, ki je zato lahko zapustil zapor. Kot je pisal Peter Petrovčič v Mladini, naj bi se po neuradnih, a preverjenih informacijah, ustavni sodniki že zedinili o ustavnih pritožbah obsojenih v zadevi Patria.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.