Peter Petrovčič

 |  Politika

Sodba razveljavljena, Janša obsojen?

Ustavno sodišče naj bi razveljavilo (zgolj) odločitev vrhovnega sodišča in le v primeru Janeza Janše

© Borut Krajnc

Po neuradnih, a preverjenih informacijah, naj bi se ustavni sodniki že zedinili o ustavnih pritožbah obsojenih v zadevi Patria. Janša naj bi ostal na prostosti, čeprav bi pravnomočna obsodba ostala v veljavi, Krkovič in Črnkovič pa bosta morala kazen odslužiti do konca.

Zagotovljena naj bi namreč bila večina glasov ustavnih sodnikov za razveljavitev odločbe vrhovnega sodišča iz razloga ohranjanja videza nepristranskosti, in sicer zato, ker se je predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša v nasprotju s preteklo lastno prakso določil v senat in predsedoval odločanju. Sodba se po naših informacijah že piše. Kako daleč bodo šli sodniki, ni jasno, kot tudi ne, ali bodo res razveljavili le odločbo vrhovnega sodišča, s katero je bila zavrnjena Janševa zahteva za varstvo zakonitosti, sodb okrajnega in višjega sodišča pa ne …

To bi sicer bila zelo nenavadna odločitev. Ustavno sodišče, kadar v zadevi odloča vsebinsko, običajno odloči o obstoju ali neobstoju vseh zatrjevanih kršitev človekovih pravic oziroma ustave in zakonodaje. Janša v svoji zahtevi zatrjuje, da mu je bila večina pravic kršena na prvi in drugi stopnji sojenja, ne le na »tretji«. Očitno gre za kompromisno odločitev, pod katero se je pripravljenih podpisati večina ustavnih sodnikov, in bi pomenila, da v veljavi ostaja pravnomočna obsodilna sodba, vrhovni sodniki pa bi morali še enkrat odločati, tokrat brez predsednika Masleše. V primeru, da se bodo ustavni sodniki na koncu podpisali pod omenjen scenarij, se bo Masleša precej težje kot doslej izognil zagotovo še glasnejšim pozivom k odstopu.

Kakorkoli, pri vsem tem ne bo sodeloval ustavni sodnik Jan Zobec, ki se je (v dogovoru s preostalimi sodniki) izločil od odločanja, ker naj bi bil preveč blizu Janši. Bo pa posledično v zadevi na ponovnem sojenju na vrhovnem sodišču zato lahko odločala njegova soproga, vrhovna sodnica Barbara Zobec, ki se je temu prvič izognila (vzela je dopust). Lahko sprememba sestave senata vrhovnega sodišča spremeni odločitev? Morda. A tožilstvo, ki je tedaj neuspešno zatrjevalo, da Zobčeva ne more odločati, ker se je njen sin pred sodiščem sprehajal z jasnim političnim sporočilom na plakatu, bo zdaj imelo še močnejše argumente za njeno izločitev. Poleg sina je pristranskost priznal tudi soprog, ki je sam predlagal svojo izločitev. Videz nepristranskosti je očiten. Gotovo bolj očiten kot v primeru Masleše. Slednji bi se po mnenju ustavnih sodnikov očitno moral držati ob strani že zgolj zato, ker si ga je za tarčo izbrala SDS, ne pa, da se je temu uprl.

Kaj pa Janšev dolgoletni sopotnik, upokojeni brigadir Tone Krkovič ter poslovnež Ivan Črnkovič? Vrhovno sodišče je tudi o njunih zahtevah za varstvo zakonitosti odločalo v isti zasedbi (z Maslešo). Bosta zato tudi onadva izpuščena na prostost? Po naših informacijah ne. Ker Masleše nista izločala kot neprimernega in ker so ustavne pravice strogo osebne in se ne raztegnejo na druge pritožnike v zadevi, v njunem primeru Masleša ni sporen. Nenavadno. Očitno sta bila (kot vsi drugi sostorilci v zadevi Patria) tudi Krkovič in Črnkovič dokončno žrtvovana za višje cilje.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.