Tamara Kajtazović, STA

 |  Svet

Evroskupina je odobrila podaljšanje pomoči Grčiji

Finančni ministri držav v območju evra so odobrili štirimesečno podaljšanje programa finančne pomoči za Grčijo. Kot smo že pisali, je morala grška vlada v zameno obljubiti, da bo poplačala vse dolgove in predstaviti nove ukrepe. Finančni ministri držav v območju evra so ocenili, da je seznam reformnih ukrepov, ki jih je pripravila grška vlada, zadostno izhodišče za nadaljnja pogajanja. Nekatere države članice morajo sicer podaljšanje pomoči še odobriti v nacionalnih parlamentih.

Med članicami, ki morajo odobritev za podaljšanje pomoči dobiti še doma, je tudi Nemčija. Nemška kanclerka Angela Merkel je poslance Krščansko demokratske unije (CDU) že pozvala, da na petkovem glasovanju v parlamentu podprejo dogovorjeno štirimesečno podaljšanje programa finančne pomoči za Grčijo. Poudarila je, da "delo za Grčijo, ki je v zadnjih pogovorih z evropskimi partnerji končno sprejela realnost, še zdaleč ni končano". V Sloveniji je odločitev o pomoči podaljšanja programa pomoči Grčiji v pristojnosti ministrstva za finance, saj so v parlamentu že odobrili sredstva za Grčijo, predvidena v sklopu drugega programa pomoči.

Grški seznam reformnih ukrepov je razdeljen na štiri poglavja: ukrepe za zagotavljanje fiskalne vzdržnosti in finančne stabilnosti, za spodbujanje gospodarske rasti in za boj proti humanitarni krizi. Vsi ti ukrepi naj bi bili podrobneje opredeljeni in dogovorjeni najpozneje do konca aprila. Zaveze vključujejo korenito reformo javnega sektorja in davčnega sistema ter odločen boj proti korupciji.

A seznam z zavezami nove grške vlade je šele prvi korak, opozarjajo evropski in mednarodni posojilodajalci. Vodja IMF Christine Lagarde je v pismu šefu evroskupine Jeroenu Dijsselbloemu izrazila zadržke do grškega reformnega seznama, češ da je sicer zadostno izhodišče, ni pa dovolj podroben. Zadovoljna je z zavezami za boj proti izogibanju davkom in korupciji, opozarja pa na pomanjkljivosti na področju pokojnin, davka na dodano vrednost in reforme trga dela. Predsednik ECB Mario Draghi pa je v pismu Dijsselbloemu izpostavil, da se seznam na številnih področjih razlikuje od ukrepov, predvidenih v sklopu sedanjega programa.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.