Tamara Kajtazović

 |  Svet

Na Kubo, preden pride McDonalds

Potem ko je ameriški predsednik Barack Obama napovedal otoplitev odnosov med ZDA in Kubo, se Kuba srečuje s skokovitim porastom števila obiskovalcev, ki želijo doživeti otok »pred prihodom McDonaldsa in Starbucksa«. Že v prvi četrtini letošnjega leta je Kubo obiskalo 14 odstotkov več turistov kot v enakem obdobju lani.

Kot smo že pisali, je Obama konec lanskega leta dejal, da naj bi otoplitev odnosov uvodoma zajemala olajšanje trgovinskega embarga, uvedenega leta 1961, obnovo diplomatskih odnosov in sprostitev potovanj Američanov na Kubo. Ameriška podjetja si obetajo milijardne dobičke od novih 11,2 milijona potencialnih potrošnikov. Največ pričakujejo ponudniki internetnih storitev, letalske družbe in banke, pa tudi proizvajalci hrane in kmetijskih pridelkov in klinike.

A spremembe marsikomu niso všeč – na primer popotnikom, ki sedaj Kubo množično obiskujejo, da bi državo doživeli, preden zapusti »časovno kapsulo«, v kateri je bila tako dolgo. Mashable piše, da je imela ena od turističnih agencij v New Yorku v mesecih po napovedi otoplitve odnosov sunkovito povečanje števila rezervacij potovanj na Kubo. Sprva so rezervacije poskočile za 57 odstotkov, v februarju za 187 odstotkov, ta mesec pa že za 250 odstotkov.

Kubo sicer letno obišče približno tri milijone turistov, turizem pa je eno glavnih gonil kubanskega gospodarstva, saj prinaša več kot 2,6 milijardi dolarjev na leto. Ta številka bi se lahko povečala za približno dve milijardi, če bi bile ovire za potovanje Američanov na Kubo odpravljene. Statistike o tem, koliko Američanov obišče Kubo, so nezanesljive, saj jih mnogo na otok pripotuje čez druge karibske države in se tako izogne prepovedi. Takih popotnikov naj bi bilo okrog sto tisoč na leto. V teh turističnih statistikah ni med 300 tisoč in 600 tisoč kubanskih Američanov, ki obiščejo družino. Nekaj deset tisoč Američanov na leto Kubo obišče »zakonito«, v okviru odobrenih kulturnih, verskih ali izobraževalnih izmenjav.

Že januarja letos so ZDA nekoliko omilile pravila za obisk Kube – popotniki še vedno lahko državo obiščejo samo iz razlogov, ki jih odobrijo oblasti, a sedaj jim ni treba čakati, da jim tudi uradno odobrijo prošnjo. Kubanske oblasti ocenjujejo, da bi z ukinitvijo ovir državo obiskalo 1,5 milijona Američanov, s čimer bi prehiteli Kanadčane, ki so trenutno najbolj številčni v obiskovanju otoka. Na povečanje povpraševanja s strani ameriških turistov se pripravljajo tudi ameriška letalska podjetja, trenutno je namreč na Kubo iz ZDA mogoče leteti le s čarterskim letom.

A Kuba za tako »invazijo« ni pripravljena. Že zdaj med visoko sezono, med decembrom in aprilom, komajda zagotavlja prenočišča. Skoraj nemogoče je dobiti prosto sobo v najboljših hotelih v Havani ali prosto mizo v eni izmed dražjih restavracij, za katere je veliko povpraševanja. Kuba sicer gradi nove hotele in restavracije, prav tako širi nedavno prenovljeno letališče v Havani, a mnogi pravijo, da to ne bo dovolj.

Marsikateri Kubanec se novosti veseli. Ena od dobrodošlih sprememb bi bile recimo telekomunikacijske investicije, saj ima trenutno samo med pet in 25 odstotkov Kubancev dostop do interneta. Spremembe se sicer ne bodo zgodile čez noč, pogovori o prvih korakih do otoplitve odnosov so se šele začeli, v ameriškem kongresu pa je še vedno močno prisotno nasprotovanje ukinitvi 53 let starega embarga na trgovino in potovanja. Prav tako je vprašanje, ali bodo Kubanci sploh dovolili prisotnost verig, kot sta McDonalds in Starbucks, saj bi te zagotovo korenito spremenile čar in podobo Kube.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.