TK

 |  Politika

»Končajte že enkrat to mednarodno sramoto, ki jo povzroča Slovenija sebi in delavcem!«

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije je na predsednika vlade naslovila pismo, v katerem opozarja na vse bolj razširjen sistemski pojav stihijskega napotovanja delavcev v tujino. Gre za problematiko izdajanja potrdil A1 z namenom začasne napotitve delavcev podjetjem, ki so pravzaprav »zombi podjetja« s slamnatim direktorjem ali družbenikom. »Prepričani smo, da bi se z ustreznim selekcijskim postopkom pri izdaji A1 obrazcev dodobra zajezila takšna praksa slovenskih delodajalcev, s čimer bi se bolje uredil ta segment trga dela z odpravo plodnih tal za razraščanje nelojalne konkurence,« je v pismu zapisal Goran Lukič.

Pismo objavljamo v celoti

Spoštovani,

že več mesecev vas opozarjamo na vse bolj razširjen sistemski pojav stihijskega napotovanja delavcev v tujino.

Kot smo že zapisali 18. oktobra 2014, ob mednarodnem dnevu boja proti trgovini z ljudmi: »Poleg izvirne težave, da se sploh dovoli poslovni model »poštni nabiralnik - blokiran račun - račun v tujini - verižno podjetje - sveže ustanovljeno podjetje - sumljiva zgodovina - slamnati direktor in družbenik«, je velika napaka tudi v tem, da se takšnim podjetjem omogoča, da svoj »poslovni model« izvažajo v druge države EU, kamor napotujejo delavce iz Slovenije. Tako je – prav tem podjetjem, ki so praktično »zombi podjetja«, saj pravzaprav ne izpolnjujejo pogojev za normalno in zakonito funkcioniranje, se izdajajo potrdila A1 za namenom začasne napotitve delavcev. In to brez ugotavljanja obstoja vseh potrebnih pogojev, ki morajo biti izpolnjeni v skladu z EU zakonodajo (Uredbe 883/2004, 987/2009 in 1231/2010).«

Nadalje smo vas z namenom ustreznega ukrepanja v začetku novembra 2014 povabili, da obiščete svetovalnico za migrante na Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije na Dalmatinovi 4. Na vabilo ste odgovorili 8. decembra 2014, kjer ste med drugim zapisali, da »se strinjate z našimi ugotovitvami, da gre za vsebino, ki ji je potrebno nameniti posebno pozornost. Predsednik vlade in pristojne službe so bile na to že opozorjene, tako z vaše strani, kot tudi s strani Inšpektorata Republike Slovenije za delo. S ciljem, da bi vzpostavili ustrezne sisteme kontrol, že potekajo dogovori in usklajevanja med pristojnimi ministrstvi in službami«.

No, medtem ko se vi dogovarjate in usklajujete, pa se dogajajo zgodbe, kot si jih lahko preberete danes v dnevnem časopisju – in sicer v članku Pot v bedo bosanskih delavcev v Nemčiji tlakovalo slovensko podjetje

Če citiramo del tega prispevka:

V soncu, dežju, pri temperaturah pod ničlo in v vsakem drugem vremenu je 28 delavcev slovenskega podizvajalca Birogradnje na različnih bavarskih gradbiščih po 10, 15 in celo 17 ur na dan izgorevalo zadnje tri mesece, ne da bi za to prejeli plačilo. Kot pripovedujejo, so se pred dobrim tednom dni temu uprli in takrat se je za njihovim šefom Elvisom Kaltakom izgubila vsaka sled.

Večinoma bosanski delavci so ostali skoraj brez hrane in denarja, ker Kaltak očitno ni plačeval najemnine za njihova bivališča, pa jim je grozila še izselitev.

(..)

Kaltak ima sicer v Sloveniji le še nabiralnike – s svojimi podjetji pri nas že od leta 2011 praktično ne posluje več, saj tudi državi ne plačuje nobenih davkov. Kaltgrad oziroma Tomograd je po Ajpesovih podatkih že od leta 2013 izbrisan, ker dve leti zapored ni oddal letnega poročila, iz istega razloga zdaj poteka tudi izbris Bis gradenj. Čeprav je opravljanje dejavnosti v matični državi po evropskih predpisih pogoj, da lahko podjetje svoje delavce napoti na delo v tujino, Kaltakova podjetja doslej niso imela težav pri pridobivanju dovoljenj za te napotitve, tako imenovanih obrazcev A1, ki jih izdaja Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Spoštovani,

verjamemo, da zelo dobro veste, da je takšna praksa delodajalcev in takšno sistemska podpora tovrstnim delodajalcem že zdavnaj postala mednarodna sramota.

Smo že zapisali. In bomo še enkrat. In bomo še tolikokrat, dokler se ne uredi:

Prepričani smo, da bi se z ustreznim selekcijskim postopkom pri izdaji A1 obrazcev dodobra zajezila takšna praksa slovenskih delodajalcev, s čimer bi se bolje uredil ta segment trga dela z odpravo plodnih tal za razraščanje nelojalne konkurence.

Končajte že enkrat to mednarodno sramoto, ki jo povzroča Slovenija sebi in delavcem!

Goran Lukič, Samostojni svetovalec ZSSS za politike zaposlovanja, notranje informiranje in spletno komuniciranje

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.