Cerar predlaga razrešitev Vebra

© Borut Krajnc

Premier Miro Cerar je v državni zbor poslal predlog za razrešitev ministra za obrambo Janka Vebra. Očita mu objektivno odgovornost za nezakonito, nepravilno in nepregledno delovanje Obveščevalno varnostne službe (OVS) ministrstva za obrambo. Kot smo že pisali, je Cerar Vebra pozval k odstopu zaradi obtožb, da je obrambni minister prekoračil pooblastila, ko je pri OVS naročil analizo tveganj prodaje Telekoma Slovenije. Veber je odstop zavrnil, saj pravi, da ima čisto vest. Cerar se je zato obrnil na državni zbor.

Predsednik vlade je v obrazložitvi predloga za razrešitev Vebra med drugim zapisal, da minister in Obveščevalno-varnostna služba (OVS) ministrstva za obrambo v postopku analize posledic prodaje Telekoma nista upoštevala osnovnega standarda delovanja, saj nista zagotovila ustrezne pisne dokumentiranosti opravljenega dela. Poleg tega je minister svoje ravnanje in postopke OVS po mnenju Cerarja pojasnjeval nedosledno. Njegova pojasnila članom komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, odboru za obrambo, javnosti in predsedniku vlade so si bila nasprotujoča, je zapisal premier. Zaradi ministrovega utemeljevanja ravnanja in izostanka ustreznega evidentiranja postopanja OVS je prišlo v širši javnosti in tudi pri Cerarju, kot je navedel, do resnega omajanja zaupanja v delo ministra.

Veber je v odzivu na predlog za njegovo razrešitev priznal, da ima predsednik vlade pravico predlagati njegovo razrešitev, a poudaril, da ima tudi sam pravico, da pove, kaj se lahko zgodi, če Telekom Slovenije pristane v rokah tujcev. »Moja vest je čista,« je dejal. Prepričan je, da je z naročilom o oceni učinkov prodaje Telekoma Slovenije za obrambno-varnostni sistem zgolj izpolnil svojo dolžnost kot obrambni minister. Predsednik vlade bi se moral po ministrovih besedah najprej vprašati, ali sta tudi on in vlada v celoti opravila vse, kar od njiju zahteva pomembnost in kompleksnost te prodaje.

V aktualni številki Mladine lahko preberete intervju z obrambnim ministrom Jankom Vebrom, v katerem pojasnjuje okoliščine naročene analize in tveganja prodaje Telekoma>>

V eni od zadnjih številk Mladine je urednik Grega Repovž zapisal, da Cerar vlada na podlagi dogem, kar se je pokazalo tudi ob omenjenem razkritju, da je Veber vojaški obveščevalni službi naročil, naj preveri pozitivne in negativne plati privatizacije Telekoma. »To je namreč prva, ampak res prva poteza vlade, ki izkazuje razumevanje, za kaj pri telekomunikacijah gre. Ne vemo in celo resno dvomimo, ali je vojaška obveščevalna služba usposobljena narediti resno analizo, a to je doslej edina poteza vlade, ki izkazuje zavedanje dimenzije prodaje tako relevantnih družb, kot je nacionalni telekomunikacijski operater, ki ga brez razmisleka prodaja Cerarjeva vlada državnemu telekomu najmočnejše države na celini. Vendar ne – predsednik vlade se je šel o tem kot o zlorabi pooblastil pogovarjat z obrambnim ministrom, od njega zahteval posebno poročilo in javnosti poslal sporočilo. Namesto da bi ga vprašal, minister, kaj pomeni za nacionalno varnost, da ne bomo imeli več nadzora nad nacionalnim operaterjem in bo imela nadzor nad tem neka druga država, kaj ste ugotovili. To bi bilo najbolj logično.«

Ni še znano, kdaj bodo poslanci o Cerarjevem predlogu odločali. Poslovnik DZ ne določa roka, v katerem morajo poslanci glasovati o predlogu predsednika vlade. Tovrsten predlog se praviloma uvrsti na naslednjo redno sejo, razen če najmanj 23 poslancev zahteva sklic izredne seje, to pa lahko skliče tudi kolegij predsednika DZ. Predlog za razrešitev gre neposredno na sejo DZ, kjer ima minister pravico, da brani svoje stališče, mogoča pa je tudi poslanska razprava. Minister je razrešen, če je večina poslancev, ki so glasovali, glasovala za razrešitev. Kot smo poročali, je Vebra že podprl SD.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.