SD podpira Vebra

© Borut Krajnc

Potem ko se je obrambni minister Janko Veber kljub premierjevim pozivom k odstopu odločil, da ne odstopi, ga je pri tem soglasno podprl tudi kolegij predsednika SD. Premierja Mira Cerarja so v SD-ju pozvali k spoštovanju koalicijskega sporazuma. Ta predvideva, da premier ministra, ki ne ravna pravilno, najprej opozori.

Kot smo že pisali, je premier Miro Cerar Vebrov odstop zahteval zaradi obtožb podpredsednika državnozborske komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Mateja Tonina, da je obrambni minister prekoračil pooblastila, ko je pri Obveščevalno-varnostni službi ministrstva za obrambo naročil analizo tveganj prodaje Telekoma Slovenije. Cerar je dejal, da bo Vebrovo razrešitev zahteval sam, če ta ne odstopi.

V SD ugotavljajo, da na koalicijski razpravi premier Miro Cerar ni dejal, da je minister Veber ravnal protizakonito. »Prav tako ni bilo tudi nič govora o tem, da je Obveščevalno-varnostna služba ministrstva za obrambo posegla v civilno sfero. Naše trditve, da Veber deluje zakonito, dobro in učinkovito, držijo,« je  dejal predsednik SD Dejan Židan. V SD opozarjajo tudi na 25. člen koalicijske pogodbe, v katerem piše, da je premier dolžan ministra opozoriti, če meni, da ni ravnal v skladu z navodili, etičnimi standardi, zakonom ali ustavo. Če minister ravnanje nadaljuje, premier o tem obvesti predsednika stranke, iz katere minister prihaja. Stranka ima sedem dni časa, da se do tega opredeli, potem pa se soglasno išče rešitev, je pojasnil Židan.

»Ne bi želeli, da nastane občutek, da smo prisiljeni oz. se nas odslavlja iz te vlade zato, ker imamo drugačno stališče do socialnih vprašanj, ker poudarjamo koristi ljudi in imamo drugačno stališče do privatizacije. Ne želimo občutka, da se nas odslavlja zaradi zgodbe, ki je drugačna od tiste, o kateri se javno govori,« je pojasnil Židan.

V eni od zadnjih številk Mladine je urednik Grega Repovž zapisal, da Cerar vlada na podlagi dogem, kar se je pokazalo tudi ob omenjenem razkritju, da je Veber vojaški obveščevalni službi naročil, naj preveri pozitivne in negativne plati privatizacije Telekoma. »To je namreč prva, ampak res prva poteza vlade, ki izkazuje razumevanje, za kaj pri telekomunikacijah gre. Ne vemo in celo resno dvomimo, ali je vojaška obveščevalna služba usposobljena narediti resno analizo, a to je doslej edina poteza vlade, ki izkazuje zavedanje dimenzije prodaje tako relevantnih družb, kot je nacionalni telekomunikacijski operater, ki ga brez razmisleka prodaja Cerarjeva vlada državnemu telekomu najmočnejše države na celini. Vendar ne – predsednik vlade se je šel o tem kot o zlorabi pooblastil pogovarjat z obrambnim ministrom, od njega zahteval posebno poročilo in javnosti poslal sporočilo. Namesto da bi ga vprašal, minister, kaj pomeni za nacionalno varnost, da ne bomo imeli več nadzora nad nacionalnim operaterjem in bo imela nadzor nad tem neka druga država, kaj ste ugotovili. To bi bilo najbolj logično.«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.