Veber Cerarja opozarja pred kazensko ovadbo zaradi izpodkopavanja obrambnih ukrepov

© Borut Krajnc

Obrambni minister Janko Veber je premierju Miru Cerarju poslal pisno opozorilo o izpodkopavanju obrambnih ukrepov v skladu s 366. členom kazenskega zakonika. Premier Vebru očita, da je šel »preko običajne meje in mere«, a zaenkrat ne vidi nevarnosti za obstoj koalicije.

Veber se je želel s Cerarjem osebno sestati, a mu je zaradi neodzivnosti  poslal pisna opozorila. Kot je pojasnil, je šlo med drugim tudi za opozorilo o izpodkopavanju obrambnih ukrepov v skladu s 366. členom kazenskega zakonika. Ta člen določa, da se tistega, ki uniči obrambne naprave, obrambne objekte, položaje, orožje ali druga obrambna sredstva, jih napravi neuporabna ali kako drugače ovira ali opušča obrambne ukrepe države, kaznuje z zaporom od enega do desetih let.

Veber je ob tem dejal, da skupina strokovnjakov razmišlja o kazenski ovadbi zoper predsednika vlade. Njihovih imen ni razkril.

Cerar se je na Vebrova opozorila odzval ob robu proslave na predvečer 25. obletnice prvih večstrankarskih volitev v Sloveniji. »Izjave Vebra so šle preko neke običajne meje in mere. Jaz jih ta trenutek, ob tem svečanem dogodku, ne želim komentirati,« je dejal. A obenem napovedal, da se bo zagotovo, če bo treba, nanje odzval v prihodnjih dneh.

Te obtožbe prinašajo dodatno zaostritev že napetih odnosov v koaliciji. Kot smo pisali, je premier v državni zbor poslal predlog za razrešitev ministra za obrambo Janka Vebra, saj naj bi ta prekoračil pooblastila, ko je pri OVS naročil analizo tveganj prodaje Telekoma Slovenije. Cerar mu očita objektivno odgovornost za nezakonito, nepravilno in nepregledno delovanje Obveščevalno varnostne službe (OVS) ministrstva za obrambo. Vebra, ki je odstop zavrnil, podpirajo v SD-ju, čeprav njegovih zadnjih izjav še niso komentirali.

Cerar sicer pravi, da zadnje Vebrove izjave, pa tudi nekaterih drugih, ne povezuje s stanjem v koaliciji. S predsednikom SD Dejanom Židanom in tudi predsednikom Desus Karlom Erjavcem te dni normalno komunicira in tudi vnaprej bo poskušal to do neke mere ločeno obravnavati. »Če pa bi se SD postavila za takšna stališča, jih tudi sama začela zastopati, potem bi to bil seveda problem. A mislim, da ga ne bo,« je dodal.

O tem, kdo ruši državo – Veber ali Cerar, je v Mladini pisal Borut Mekina. Je obrambni minister Veber zlorabil vojaške obveščevalce? Ali je premier Cerar tisti, ki ni opravil svoje naloge? »Na Mladini smo v treh dneh, s pomočjo tako imenovanih posebnih novinarskih metod dela – to je z uporabo telefonskih pogovorov – o varnostnih tveganjih prodaje slovenskega Telekoma zbrali več informacij, kot jih je uspelo zbrati vojaški obveščevalni službi (OVS) v mesecu dni. Žal. To je za nas eno izmed pomembnejših, vsebinskih spoznanj afere, v katero sta se tokrat zapletla obrambni minister Janko Veber in predsednik vlade Miro Cerar. Vprašanje je, kaj sploh še lahko počno te službe v današnjem času. Šele potem sledi vprašanje, ali jih kdo zlorablja v politične namene,« je zapisal Mekina.

V Mladini lahko preberete intervju z obrambnim ministrom Jankom Vebrom, v katerem pojasnjuje okoliščine naročene analize in tveganja prodaje Telekoma>>

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.