Sloveniji se obetata dve novi ministrici

© Borut Krajnc

Stranka SD je za novo ministrico za obrambo predlagala poslanko in podpredsednico državnega zbora Andrejo Katič. Premier Miro Cerar je po besedah predsednika SD Dejana Židana predlog podprl. Podpora se ji obeta v strankah SMC in Desus. Cerar naj bi njeno kandidaturo poslal v DZ predvidoma prihodnji teden, skupaj s svojim predlogom kandidata za ministrico za izobraževanje, ki sicer še ni znan, a najresnejša kandidatka naj bi bila profesorica Maja Makovec Brenčič.

Kot smo pisali, so poslanci državnega zbora na predlog Cerarja razrešili obrambnega ministra Janka Vebra. Premier mu je očital, da je prekoračil pooblastila, ko je pri OVS naročil analizo tveganj prodaje Telekoma Slovenije.

V SD-ju so tako za novo obrambno ministrico predlagali Andrejo Katič, ki je po besedah Židana »dobra političarka, je pravnica in ima izkušnje pri vodenju«. To so reference, ki jih po njegovih besedah obrambni resor trenutno potrebuje.

V poslanski skupini SMC morajo po besedah vodje Simone Kustec Lipicer o kandidatki SD še razpravljati, a sama ne vidi razloga, da je ne bi podprli. Dejala je, da imajo s sodelovanjem s Katičevo izredno dobre izkušnje, verjamejo pa tudi v njeno referenčnost. Trenutni podpredsednici državnega zbora se tako obeta podpora koalicije. Glasove DeSUS je namreč že napovedal predsednik te stranke Karl Erjavec.

Vodja poslanske skupine SMC je spregovorila tudi o kandidatu za ministra za izobraževanje. Potrdila je, da nov minister za izobraževanje ne bo prihajal iz vrst poslancev SMC. Med najresnejšimi kandidati, s katerimi je Cerar opravil tudi pogovor, je prorektorica Univerze v Ljubljani Makovec Brenčičeva. A se Cerar do tega, ali ga je prepričala, v ponedeljek še ni želel opredeliti. V Mladini smo pisali o vprašljivem kadrovanju Cerarja, ki je recimo prejšnjo ministrico Klavdijo Markež – ki je zaradi očitkov o plagiatu magistrskega dela odstopila po dveh dneh – izbral zaradi strankarske pripadnosti.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.