Tamara Kajtazović

 |  Svet

Ogled mest duhov z brezpilotnimi letalniki

Detroit

Detroit
© John Marton / Vimeo

Kako si ogledati prazno mesto, ki ga je opustošilo radioaktivno sevanje, ali recimo zapuščeno koncentracijsko taborišče? Z brezpilotnimi letalniki seveda. Kamere na brezpilotnih letalnikih omogočajo približan pogled krajev in stvari, ki si jih običajno ne bi mogli ogledati.

Britanski filmski ustvarjalec Danny Cooke je recimo z brezpilotnim letalnikom posnel mesto Pripjat, ki je od jedrske nesreče v Černobilu leta 1986 popolnoma zapuščeno. Newyorški filmar John Marton je obiskal Detriot in posnel zapuščene tovarne, podjetje HEXaMedia pa je posnelo japonsko mesto Tomioka, ki je bilo po katastrofi v jedrski elektrarni Fukušima prav tako zapuščeno.

Brezpilotne leteče naprave omogočajo tudi izjemne perspektive, recimo pogled na italijansko mesto Craco, zapuščeno od evakuacije iz 60. let prejšnjega stoletja, ali pa na nedokončano jedrsko elektrarno v zvezni državi Washington, piše Max Plenke, ki je zbral nekaj najzanimivejših filmov zapuščenih krajev, posnetih z brezpilotnimi letalniki.

Brezpilotni letalniki nad francoskimi jedrskimi elektrarnami so sicer nedavno prestrašili francoske oblasti do te mere, da so na pomoč poklicale strokovnjake, ki naj bi jim pomagali pri zagati, kako se spopasti z nadležnim, nezaželenimi brezpilotnimi letalniki. Francoska vlada sicer ni edina, ki ji brezpilotni letalniki povzročajo preglavice, rešitve zaradi potencialne grožnje brezpilotnih letalnikov iščejo tudi druge države, na primer ZDA in Kitajska.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.