Tamara Kajtazović

 |  Politika

»V čigavem interesu je sprenevedanje finančnega ministra?«

Matej Runjak, član uprave SDH, in Anna Prinz, nemška veleposlanica v Sloveniji

Matej Runjak, član uprave SDH, in Anna Prinz, nemška veleposlanica v Sloveniji
© Borut Krajnc

Poslanec Združene levice Luka Mesec je na seji državnega zbora ministru za finance Dušanu Mramorju zastavil poslansko vprašanje o nelegalnem dogovarjanju med nemškim Telekomom in špekulativnim skladom Cinven pri prevzemanju slovenskega Telekoma. Mramor je dejal, da za povezavo Cinvena z Deutsche Telekomom nima nobenih dokazov.

Kot je v Mladini pisal Borut Mekina, po naših podatkih poskuša nemški Telekom ob pomoči sklada Cinven izigrati postopek privatizacije Telekoma. »Metod Dragonja, državni sekretar, pristojen za privatizacijo, na vprašanje, ali je seznanjen s podatki ali z dokumenti, ki kažejo, da Cinven deluje v dogovoru z Deutsche Telekomom, odgovarja pritrdilno. »Da, to smo sklepali,« pravi in dodaja, da če pogledamo »aktivnosti obeh ponudnikov, ne gre za nič drugega kot za usklajeno delovanje z namenom maksimalnega zniževanja vrednosti delnice/podjetja …«. Še neposrednejši je bil gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Na vprašanje, ali je seznanjen s tem, da je sklad Cinven povezan z Deutsche Telekomom oziroma da sodeluje z njim pri nakupu slovenskega Telekoma, je odgovoril: Da,« piše Mekina.

Mramor je Mesecu odgovoril, da nima nobenih dokazov, da je šlo za povezano delovanje Cinvena in Telekoma. Poleg tega je minister dejal, da so Mladinine navedbe napačne in nepoštene, saj naj Dragonja ne bi dal take izjave, Mekini pa je očital, da je besede državnega sekretarja vzel grobo iz konteksta neformalnega pogovora. A kot opozarja Mladinin novinar, ni šlo za neformalni pogovor, niti za jemanje besed iz konteksta, niti za neprimerni trenutek, ampak za izmenjani SMS sporočili 4. maja ob 10. uri dopoldne.

Do Mramorjevega odgovora je kritičen tudi Mesec. »V Mramorjevem odgovoru zagotovo ni šlo za lapsus, saj sem mu vprašanje v pisni obliki poslal že v petek (taka je procedura, da se lahko pripravi). Vprašanje, ki se zato postavlja je: v čigavem interesu je to sprenevedanje finančnega ministra?« se sprašuje poslanec Združene levice

Združena levica predlaga sklic nujne seje

"Zaradi protislovnih izjav predstavnikov vlade in resnih indicev nezakonitosti v postopku prodaje Telekoma, ki lahko povzročijo veliko škodo za državo in javni interes, smo se v Združeni levici odločili, da skličemo skupno nujno sejo odborov za finance in gospodarstvo," piše stranka v izjavi za javnost. Na nujni seji bodo državni zbor podobno seznanili z vsemi dejstvi in vlogo vlade v tej zadevi; pozvali vlado, naj vse sume o nepravilnostih preveri in o tem poroča državnemu zboru in drugim institucijam; in predlagali, naj se privatizacijski postopki zaustaivjo do razjasnitve okoliščin.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.