Anže Tomić, STA

 |  Politika

Objavljanje prejemnikov avtorskih honorarjev za informacijskega pooblaščenca zakonito

Informacijska pooblaščenka je aprila dobila prijavo, ki je opozarjala na nepravilnosti v zvezi z objavo podatkov v aplikaciji Supervizor o plačilnih transakcijah iz naslova avtorskih in podjemnih pogodb. Tako je takrat za nekaj ur Komisija za preprečevanje korupcije od Uprave Republike Slovenije za javna plačila prenehala dobivati podatke o plačilih avtorskih in podjemnih pogodb. UJP je takrat obvestil, da bodo počakali na odločitev informacijske pooblaščenke. Ta je zdaj objavila rezultate inšpekcijskega nadzora. 

Objavljanje podatkov o prejemnikih avtorskih honorarjev v spletni aplikaciji Supervizor ni nezakonito, saj gre za informacije javnega značaja, je v inšpekcijskem nadzoru ugotovil Informacijski pooblaščenec RS. Je pa ugotovil nekatere nepravilnosti pri pridobivanju transakcijskih računov prejemnikov, ki pa so bile odpravljene že med postopkom.

Informacijska pooblaščenka je ugotovila, da je bila pravna podlaga za pridobivanje transakcijskih računov prejemnikov vzpostavljena šele 4. marca letos, ko je KPK začel s sistemsko preiskavo izplačil honorarjev. Od uprave za javna plačila bi takrat lahko prejel le podatke od 4. marca 2005 naprej, saj je rok hrambe podatkov pri upravi 10 let. Zato je moral KPK tekom postopka aplikacijo prilagoditi tako, da podatkov pred omenjenim datumom ne objavlja več. Ostajajo pa javni vsi podatki po 4. marcu 2005.

Na splošno pa informacijska pooblaščenla ugotavlja, da je KPK z objavo podatkov prejemnikov honorarjev in avtorskih in podjemnih pogodb v aplikaciji Supervizor zasledoval zakoniti namen preglednosti delovanja javnega sektorja, pri tem pa ravnal tudi v skladu z načelom sorazmernosti.

Podatki o prejemnikih honorarjev iz avtorskih in podjemnih pogodb, ki so jih posamezniki prejeli od javnih zavodov, so v Supervizorju postali dostopni v začetku marca. Med tistimi, ki so prejeli največ honorarjev, je bila tudi takratna ministrica za izobraževanje, znanost in šport Stanka Setnikar Cankar, ki je zaradi razkritja premieru ponudila svoj odstop, slednji pa ga je sprejel.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.