Anže Lebinger, STA

 |  Politika

Obama brani sporazum z Iranom

Bela hiša je v obrambo jedrskega dogovora z Iranom odprla nov profil na družabnem omrežju Twitter. Predsednik Barack Obama je o dogovoru spregovoril tudi v pogovorni oddaji Jona Stewarta. S pomočjo ministrov tako stopa v bran dogovoru in proti republikancem, ki želijo dogovor po dveh mesecih zavrniti. Po rezultatih ankete časopisa Washington Post večina Američanov dogovor podpira in se z novo vojno na Bližnjem vzhodu ne strinja.

Politična razprava glede iranskega jedrskega dogovora se bo predvidoma nadaljevala čez poletje, vse dokler ne poteče 60-dnevni rok, ki ga ima kongres za razpravo o dogovoru. Izid je bolj ali manj znan vnaprej, saj bodo republikanci, ki imajo večino v obeh domovih kongresa, glasovali proti.

Obama je že napovedal, da bo vložil veto na zavrnitev dogovora in s tem odpravo sankcij proti Iranu, republikanci pa za razveljavitev veta potrebujejo dvotretjinsko večino v obeh domovih kongresa. Za preglasovanje veta bi republikanci nato potrebovali glasove 44 demokratov v predstavniškem domu in 13 v senatu. Ob zavrnitvi dogovora bi bila odgovornost za nadaljevanje iranskega jedrskega programa brez nadzora na strani Washingtona.

Republikanski predsedniški kandidati napovedujejo, da bodo dogovor odpravili takoj po nastopu oblasti. S tem se ne strinja republikanec Jeb Bush, ki je glede iranskega dogovora dejal, da to, kar govori republikanski predsedniški Scott Walker, enostavno ni izvedljivo. Jeb Bush na ta način izgublja podporo volivcev, zatem ko je ta upadla že po tem, ko je obsodil besede Donalda Trumpa, ki jih je ta namenil mehiškim emigrantom.

Bela hiša ima sedaj posebno spletno stran in twitter profil @TheIranDeal, kjer razlaga jedrski dogovor. Pomembno vlogo pri tem imajo tudi sekretar John Kerry, minister za finance Jack Lew in minister za energijo Ernest Moniz, ki prestajajo javna in tajna zaslišanja v kongresu.

Barack Obama v zvezi z dogovorom ne želi ničesar prepustiti naključju. O dogovoru z Iranom je spregovoril v pogovorni oddaji Jona Stewarta. Kritiziral je (republikanske) nasprotnike sporazuma, saj ne povejo jasno, kako bi sami rešili situacijo z Iranom. Obama je pojasnil še, da bo politika Irana sicer tudi v prihodnje velik problem in da je zaskrbljenost nad tem upravičena. Prav zato meni, da je dosežen dogovor tako pomemben, diplomatska pot pa edina prava. Ob koncu je naslovil državljane, da naj izrazijo svoje mnenje in se obrnejo na svoje politične predstavnike.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.