Erjavec ne bo odstopil

© Tomo Lavrič

Zunanji minister in prvak DeSUS Karl Erjavec je govoril s premierjem Mirom Cerarjem, ki je ocenil, da po izbruhu prisluškovalne afere ni razloga za Erjavčev odstop. Erjavec tako odstopil ne bo, če bi ga doletela interpelacija, pa bo na očitke odgovoril. Premier Miro Cerar pa je glede najnovejšega poteka dogodkov v zvezi z arbitražno afero že pisal hrvaškemu kolegu Zoranu Milanoviću. Hrvaškega premierja je v pismu opozoril, da je izvedba arbitražnega postopka edina pot za pravično rešitev vprašanja o meji in temelj nadaljnjih dobrih sosedskih odnosov.

Poročali smo že, da je hrvaški časnik Večernji list objavil zvočne posnetke pogovorov med slovenskim članom arbitražnega sodišča Jernejem Sekolcem in slovensko agentko, predstavnico ministrstva za zunanje zadeve Simono Drenik. Oba sta že odstopila. Erjavec v odzivu na prisluškovalno afero ni izključil možnosti odstopa. »Vse opcije so vedno odprte,« je dejal. »Če vodja opozicije meni, da bi moral odstopiti, potem je o tej možnosti treba razmisliti,« je še dodal.

A kot je sedaj pojasnil Erjavec, je Cerarja najbolj zanimalo to, ali je bil minister seznanjen s pogovori med slovenskim arbitrom Jernejem Sekolcem in agentko na sodišču Simono Drenik z ministrstva za zunanje zadeve, ki jih je prejšnji teden objavil hrvaški tisk. Erjavec, kot trdi, s tem ni bil seznanjen, zato so bili zanj objavljeni posnetki presenečenje. Cerar pri tem po Erjavčevih besedah tudi ne vidi ministrove objektivne odgovornosti. Pogovor je potekal v zasebnih prostorih preko zasebnih telefonov, kar je zunaj njegove pristojnosti, je pojasnil minister.

Erjavec je sicer priznal, da je bil Cerar »malce nezadovoljen«, ker se ob izbruhu afere, ki je zamajala arbitražni sporazum s Hrvaško, ni takoj vrnil z dopusta. »Vendar glede na to, da sva bila dogovorjena, da ne bom dajal nobenih izjav, da bo izjave in zadevo prevzel predsednik vlade, niti ni bilo smiselno, da bi se vrnil z dopusta, ki je bil že vnaprej plačan in organiziran,« je pojasnil.

Erjavec predvideva, da bo vlada v sredo že imenovala novega arbitra, »tako da bo lahko delo na arbitražnem sodišču v Haagu potekalo nemoteno«. Vse štiri opozicijske stranke so se odločile, da svojega kandidata ne bodo predlagale. Prvak DeSUS pa je dejal, da bo stranka za novega slovenskega člana arbitražnega sodišča podprla tistega kandidata, ki ga bo predlagal Cerar. Z imenom sicer Erjavec, kot pravi, še ni seznanjen.

Kot smo pisali, je hrvaški premier Zoran Milanović po srečanju z vodji poslanskih skupin v saboru dejal, da so se strinjali o odstopu Hrvaške od arbitražnega sporazuma s Slovenijo. A Erjavec pravi, da enostranski odstop od arbitražnega sporazuma ni mogoč. »Arbitražni sporazum tega ne predvideva, tako da hrvaška stran sicer lahko sprejema takšne odločitve, vendar, kot veste, je arbitražno sodišče povedalo, da bo nadaljevalo z delom, tako da bo ta postopek tekel naprej,« je dejal.

Slovenski premier je v pismu hrvaškemu kolegu izrazil obžalovanje s strani slovenske vlade ob zapletu, ki je nastal zaradi medijskih poročil o domnevnih pogovorih med slovenskim arbitrom in agentko. Ob tem je Milanovića spomnil, da arbitražni sporazum med Slovenijo in Hrvaško vsebuje ustrezne mehanizme za rešitev nastalega položaja. Tako sta oba vpletena medtem že odstopila, Slovenija pa je že začela s postopkom za imenovanje novega arbitra, je sporočil slovenski premier. Hrvaškemu kolegu je prav tako izrazil pričakovanje glede tega, da bo arbitražno sodišče v polni sestavi čim prej nadaljevalo svoje delo in ga tudi končalo. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.