Neža Mlakar, STA

 |  Politika

Cipras je odstopil

Grški premier Aleksis Cipras je odstopil s položaja. Ob tem se je zavzel za sklic predčasnih volitev v državi. Vladni viri so sporočili, da je Cipras predlagal, da bi volitve bile 20. septembra, kar je manj kot osem mesecev po prejšnjih predčasnih volitvah.

Po navedbah grških medijev bo sedaj Cipras sledil dvema ciljema – najprej se v svoji stranki namerava soočiti s temi, ki se glede dogovora o pomoči s strani mednarodnih posojilodajalcev niso strinjali, nato pa si bo poskušal zagotoviti nov mandat pred nastopom novih varčevalnih ukrepov. Grčija je že prejela prvi del prve tranše – 13 milijard evrov – iz novega paketa evropske pomoči in poplačala 3,4 milijarde evrov dolga, ki ga je imela do Evropske centralne banke, smo pisali v Mladini. 

Cipras je v današnjem televizijskem nagovoru dejal, da ima zdaj, ko je prispela prva tranša pomoči, moralno dolžnost, da za mnenje povpraša grški narod. »Želim predložiti grškemu narodu vse, kar sem naredil, tako da se bodo lahko še enkrat odločili,« je dodal.

V aktualni številki Mladine o grški situaciji in možnostih Sirize piše Slavoj Žižek.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.