Neža Mlakar, STA

 |  Politika

Atene dobile 13 milijard evrov in plačale dolg ECB

Atenam so iz stalnega mehanizma za stabilnost evra (ESM) že poslali 13 milijard evrov v prvem delu prve tranše iz novega paketa evropske pomoči. Za francosko tiskovno agencijo AFP pa neimenovan vir povzema, da je Grčija danes Evropski centralni banki (ECB) plačala 3,4 milijarde evra dolga, ki bi danes zapadel.

O tem, da so grški poslanci potrdili novi program finančne pomoči ter da bo država okrog 20. avgusta morala poplačati 3,4 milijarde evrov obveznosti na podlagi grških državnih obveznic v lasti Evropske centralne banke, smo pisali tudi v Mladini.

Grčija bo v prvi tranši, ki so jo v sredo zvečer potrdili finančni ministri držav z evrom v vlogi guvernerjev ESM, dobila 26 milijard evrov. Od tega jih bo deset šlo na poseben račun pri ESM, ki bo namenjen ukrepom za stabilizacijo, 13 milijard bodo oziroma so Atene dobile takoj, preostale tri milijarde pa bodo dobile na podlagi pregleda izvajanja javnofinančnih in reformnih ukrepov predvidoma v dveh delih – septembra in oktobra.

Prvi mož ESM Klaus Regling je dejal, da bo izplačilo sklada Grčiji omogočilo nov začetek: "Današnje izplačilo 13 milijard evrov iz ESM bo Grčiji omogočilo poplačilo nujnih finančnih obveznosti Mednarodnemu denarnemu skladu (IMF) in ECB, pa tudi ostalih proračunskih obveznosti." Pojasnil je še, da bo drugi del tranše – 10 milijard evrov – šel za stabilizacijo bančnega sektorja, ki se je po vzpostavitvi kapitalskih omejitev v juniju znašel v resnih težavah.

Tudi šef evroskupine in nizozemski finančni minister Jeroen Dijsselbloem meni, da bo dogovor o pomoči, ki so ga formalno potrdili v sredo, Grčiji dal novo možnost za preživetje. Dodal je, da bodo v evroskupini pozorno spremljali Atene, ki morajo v zameno za pomoč sprejeti vrsto ukrepov. "Zagotovo bomo v prihodnjih letih naleteli na težave, vendar verjamem, da jih bomo lahko prebrodili," je prepričan.

Grčija bo lahko do 86 milijard evrov pomoči iz ESM v skladu z odobrenim programom pomoči črpala v prihodnjih treh letih.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.