Neža Mlakar, STA

 |  Svet

Srbija pod pritiskom migrantov

V Beograd je v noči na ponedeljek prispelo 70 avtobusov z begunci, ki so pretekle dni prečkali grško-makedonsko mejo in nato vstopili v Srbijo. Agencija ZN za begunce (UNHCR) je poročala, da je minuli konec tedna v Srbijo prispelo več kot 7000 ljudi. Po podatkih agencije naj bi samo v noči na ponedeljek v Srbijo prispelo še najmanj 2000 novih migrantov.

Rdeči križ ob tem napoveduje, da je v prihajajočih dneh mogoče pričakovati »dramatičen porast« števila beguncev. Ti namreč v Srbijo vstopajo iz Makedonije, kjer je policija v soboto ponovno odprla meje z Grčijo, po tem ko si je tri dni prizadevala zadržati tokove migrantov. O tem, da se je madžarska vlada odločila, da je ograja nekoristna in zato na mejo napotila posebno policijsko enoto, s katero bi mejo še dodatno zavarovala, smo pred dnevi pisali v Mladini. »Zadnji razvoj dogodkov v Makedoniji je vodil do prenatrpanosti in sedaj imamo deset tisoče beguncev, ki so iz Makedonije prispeli v Srbijo,« je na odprtje meje z Grčijo komentiral lokalni predstavnik UNHCR Davor Rako. Od tem je dodal da se je okoli 2000 migrantov registriralo na meji Miratovac, kjer so srbske oblasti in UNHCR ustanovili sprejemni center z osmimi ogromnimi šotori.

Avtobusi so begunce pripeljali do bližnjega mesta Preševo, kjer je policija migrantom izročila dokumente in jim pomagala poiskati pot do meje z Madžarsko. Predstavniki Rdečega križa v sprejemnem centru v Preševu na jugu Srbije so opozorili, da imajo vode in hrane dovolj le še za en dan, zato pozivajo k pomoči.

Po uradnih podatkih Srbija vsakodnevno porabi 15.000 evrov samo za servisiranje najpomembnejših potreb migrantov – za vodo, hrano in osnovno higieno. Srbski obrambni minister Bratislav Gašić, ki je skupaj z ameriškim veleposlanikom Michaelom Kirbyjem obiskal jug Srbije, je dejal, da Srbija iz svojega proračuna odmerja veliko več kot le 15.000 evrov – saj je to le znesek, namenjen za hrano in higieno, ne pa tudi za dnevnice policistov in vojakov, ki delajo 24 ur, za gorivo in sprotne stroške. Gašić je napovedal tudi, da bodo v vasi Miratovac, kjer migranti prečkajo srbsko-makedonsko mejo, ob pomoči ruskega in srbskega humanitarnega centra za njihov sprejem postavili dodaten tabor.

V Beogradu so v ponedeljek sicer tudi odprli informacijsko točko, v kateri bodo migranti lahko dobili vse najnujnejše informacije, pravno in psihološko podporo v maternem jeziku ali jeziku, ki ga razumejo, pričakujejo pa tudi dodatno pomoč meščanov – prostovoljcev, navaja hrvaška tiskovna agencija Hina.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.