Anže Lebinger, STA

 |  Svet

Severna in Južna Koreja dosegli dogovor

Predstavniki Severne in Južne Koreje so dosegli dogovor o umiritvi napetosti med državama, ki so se v zadnjih tednih znova zaostrile. Tako navedbe južnokorejskih medijev povzemajo tuje tiskovne agencije. Svetovalec za nacionalno varnost Kim Kwan Jin pa je povedal, da je Severna Koreja izrazila obžalovanje zaradi nedavne eksplozije min na meji med državama, v kateri sta bila huje ranjena dva južnokorejska vojaka. Južna Koreja bo sedaj pogojno ustavila predvajanje propagandnih sporočil.

Pogajanja so v obmejni vasi Panmunjom potekala več dni. Strani sta se dogovorili, da si bosta prizadevali za obnovitev srečanj družin, ločenih med korejsko vojno v letih 1950–1953. Do največjih napetosti v odnosih v zadnjih nekaj letih je prišlo, ko je Južna Koreja po 11 letih prek zvočnikov na meji med državama znova začela predvajati propagandna sporočila.

V Seulu so bili prepričani, da je Severna Koreja odgovorna za eksplozijo dveh min na demilitariziranem območju. Severna Koreja je vpletenost zanikala in proti zvočnikom izstrelila raketo, Južna Koreja pa je v odziv izstrelila več deset izstrelkov. Po poročanju Guardiana sta se Severna in Južna Koreja z novačenjem novih vojakov pred doseženim sporazumom pospešeno pripravljali na vojaški spopad. O situaciji smo pisali tudi na Mladini.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.