Anže Lebinger, STA

 |  Družba

Na štipendije za deficitarne poklice bodo dijaki morali še počakati

© Uroš Abram

Razpis za štipendije za deficitarne poklice so na ministrstvu za delo razveljavili. Razloge za razveljavitev bosta sicer danes na novinarski konferenci pojasnila ministrica Kopač Mrak in direktor sklada za razvoj kadrov in štipendije Franc Pristovšek. Javni sklad RS za razvoj kadrov in štipendije je na spletni strani objavil obrazec za pridobitev štipendije za deficitarne poklice za šolsko leto 2015/2016. Zaradi izjemnega zanimanja se je spletna stran za nekaj ur sesula.

Za štipendije za deficitarne poklice je razpisanih 1,2 milijona evrov, kar omogoča 1000 štipendij po 100 evrov mesečno. Dodatno paniko med dijaki pa je povzročil sistem izbire – »kdor prej pride, prej melje«, kar je pomenilo, da bi bili izbrani po vrstnem redu prispelih vlog, glede na datum in uro vložitve. Na sklad je prispelo vsega skupaj 5.797 vlog za štipendije.

Nova štipendija je namenjena srednje poklicnemu in tehniškemu izobraževanju. Gre za področja računalništva, strojništva, elektrotehnike in kemije, pa tudi gostinstvo in nekatere druge programe.

Študentska organizacija Slovenije je razpis pred tem že kritizirala. Sporni so se ji zdeli vsebinski temelji in političen proces sprejema razpisa.

O nepripravljenosti oziroma računalniški nepismenosti države si lahko več preberete tudi v jutrišnji Mladini. »Dogodki na dan razpisa pa kažejo, da so v skladu bolj vešči analognih priprav, kar je za leto 2015 žalostno. Tako kot so se na sedežu sklada z mizami in referenti pripravili na naval ljudi, je mogoče tudi strežnik pripraviti, da bo prenesel naval. A seveda je treba o tem razmišljati vnaprej.«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.