Igor Mekina

 |  Politika

Električni paralizatorji: učinkoviti, a smrtno nevarni

Slovenija se znova pripravlja na uvedbo električnih paralizatorjev (taserjev), ki jih je slovenska policija »preizkusno« uporabljala že pred nekaj leti, vendar se takrat za njihovo uvedbo ni odločila. Naprava, ki z elektrošoki omami tarčo, je sicer v uporabi pri več policijah po svetu, vendar so rezultati te uporabe različni in pogosto sprožajo polemike v javnosti. Amnesty International in še nekatere organizacije uporabi taserjev – električnih paralizatorjev nasprotujejo.

Zakaj, lepo ponazarja eden od zadnjih primerov zlorab tega električnega orožja. V ameriškem okrožju Fairfax so tako na primer objavili videoposnetek, ki kaže, kako se pazniki borijo z duševno bolno pripornico, ki jo nato paralizirajo z električnim »šokerjem«. Kmalu zatem je priprta Natasha Mckenna umrla. Po sporočilu oblasti naj bi šlo za »tragično nesrečo«.

Vendar pa 46-minutni videoposnetek kaže, kako skupina paznikov in policistov, oblečenih v skafandre za preprečevanje bioloških infekcij, z maskami na glavi poskuša obvladati bolnico in se z njo na tleh bori več kot 20 minut. »Obljubili ste, da me ne boste ubili. Nič nisem storila,« kriči pred tem iz svoje celice gola pripornica. Nato jo v nekem trenutku pazniki štirikrat šokirajo s taserjem, žrtev pa pade v komo. Umrla je v bolnišnici po nekaj dnevih, ko so se zdravniki zaman trudili, da bi jo zbudili iz kome.

Sedemintridesetletno Natasho Mckenno so januarja letos sicer aretirali zaradi napada na policista blizu mesta Alexandria. V zdravniškem kartonu ima dolgo zgodovino duševnih bolezni, med drugim tudi shizofrenijo, bipolarno motnjo in depresijo. Zadnji incident, ki jo je stal življenja,  se je zgodil 3. februarja letos, ko je bila skupina šestih paznikov poslana z nalogo, da McKenno iz njene celice pripeljejo na zaslišanje v Alexandrio. Kljub njeni smrti se tožilstvo ni odločilo za pregon šestih paznikov, namesto tega pa je okrožje objavilo videoposnetek in vse skupaj opisalo kot »tragični incident«. Mrtviški oglednik je ugotovil »smrt zaradi delirija in pomanjkanja kisika, povezanega z prisilnimi sredstvi, vključno z uporabo energetske naprave«. Vendar pa je nekdanji šef Bryan Wolfe policije v Fairfaxu ta primer že opisal kot »enega od najslabše vodenih in najbolj narobe obravnavanih primerov, kar sem jih videl v zadnjih 30 letih«. Kritiki ravnanja policistov in paznikov opozarjajo, da se beseda »delirij« pri opisu stanja žrtev prepogosto uporablja kot opravičilo za napačno ravnanje uradnih oseb, čeprav je bilo po ocenah kritikov ravnanja organov postave v Fairfaxu očitno, da je bila uporaba taserja nepotrebna in celo škodljiva. V zelo podobnem primeru je šest policistov tudi novembra leta 2013 priprtega moškega podrlo na tla v celici, nato pa so ga paralizirali s taserjem in pustili, da je umrl.

Nič boljše niso niti izkušnje v Evropi. O tem smo že pisali v spletni Mladini. V Veliki Britaniji je policija pričela s širšo uporabo električnih paralizatorjev, priprav, ki ljudi onesposobijo z elektrošoki. Vendar pa so istočasno v medije pricurljala tudi poročila o zlorabah omenjene opreme, predvsem v psihiatričnih ustanovah. Policija je tako med leti 2010 in 2013 v Angliji in Walesu najmanj dvainpetdesetkrat uporabila taserje nad duševno bolnimi ljudmi v bolnišnicah ali oskrbovalnih ustanovah. Civilnodružbene organizacije in zdravniki opozarjajo, da bi uporaba taserjev nad duševno bolnimi ljudmi lahko še poslabšala njihov položaj.

Komisija za kvaliteto oskrbe (Care Quality Commission, CQC), je ocenila, da bi bilo potrebno električne paralizatorje v psihiatričnih ustanovah uporabiti samo kot zadnje sredstvo. V policiji Leicestershire so taserje uporabili 14-krat, od tega enajstkrat med transportom bolnikov, trikrat pa med zdravljenjem. V enem primeru je pacient grozil z nožem, v drugem pa je pacient grozil, da se bo poškodoval. V Avonu in Somersetu so uporabili taserje desetkrat, enkrat pa so 'paralizirali' tudi osebo mlajšo od 18 let. V Manchestru so uporabili orožje devetkrat in dvakrat z njim zagrozili, petnajstkrat pa je bilo uporabljeno na pacientih, ki so dobivali psihiatrično oskrbo.

Komisija za kvaliteto oskrbe je tedaj zapisala, da je »zelo zaskrbljujoče, da so bili taserji uporabljeni znotraj zidov bolnišnic. Res je, da uporabe taserjev nikjer ni mogoče popolnoma izključiti, vendar bi morala biti vsaka uporaba podvržena temeljitem premisleku o tem, ali je osebje tako številčno kot po znanju potemtakem sploh dovolj usposobljeno za vzdrževanje reda«. Paul Jenkins, direktor organizacije za premislek o duševnih bolezni pa ocenjuje, da je »policijska uporaba taserjev nad ljudmi v krizi žalostna in obtožujoča«, ter da bi policija morala biti »še posebej previdna pri uporabi taserjev nad ljudmi, ki so pod dejstvom antipsihotičnih zdravil«, ker lahko »takšna zdravila oslabijo srce, kar pomeni, da imajo lahko taserji usodne posledice za to skupino pacientov«.

Po mnenju borcev za človekove pravice in svoboščine na čelu z Amnesty International so električni paralizatorji zgolj mučilne naprave, ki so bile samo v ZDA zlorabljene v nekaj sto primerih, saj žrtve niso bile nasilne, ampak je lahko šlo le za njihova bolezenska stanja. Več kot 114 oseb pa naj bi zaradi taserjev v ZDA tudi umrlo. V strokovnem časniku Circulation je bila nedavno objavljena tudi študija, ki kaže, da električni udar s taserjem vpliva na slabitev srca, na podlagi osmih primerov ljudi, ki so ob zadetku doživeli srčni infarkt. Sedem jih je ob tem namreč tudi umrlo.

Članek o tem, da bi naša vlada želela uvesti paralizatorje, si lahko preberete tudi v aktualni številki Mladine.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.